Új szakma születik? Adatkutatóra van szüksége a világnak!

2019. január 9. szerda, 10:55 • m2mzona.hu
A Big Data térnyerésével tömegesen szükség lehet a megfelelően képzett szakemberekre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Egyes becslések szerint 2020-ra 44 zettabájtnyi adat kering majd szerte a világon. 2003-ban ez a szám 130 exabájt volt, ami csupán a töredéke volt a mai adatmennyiségnek. Sőt, ha a fejlődés ilyen ütemben folytatódik, akkor a fent említett 44 zettabájt 2025-re akár a négyszeresére is nőhet.

Az IDC (International Data Corporation) előrejelzése szerint a Big Data terén kétszámjegyű növekedés várható legalább 2020-ig, mivel a vállalatok világszerte egyre nagyobb összegeket fektetnek adatkutatásba és -elemzésbe. Becslések alapján az ebből származó bevételek a 2016-os 130,1 milliárd dolláros szintről 2020-ra 203 milliárd dollárra ugorhatnak majd.

Felemásak az eddigi eredmények

A NewVantage Partners stratégiai tanácsadó elemzése (Big Data Executive Summary) kiemelte: az általuk vizsgált vállalatok 85%-a már tavaly megkezdte az adatközpontú működés kialakítását, azonban csupán az egyharmaduk bizonyult sikeresnek ebben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hiába volt meg tehát a szándék, a hatékony adatkezelést sok esetben nem sikerült megvalósítani.

Michael Chui, a McKinsey elemzője szerint egyre nagyobb igény mutatkozik a témában, a kutatócég úttörőnek számító, 2011-es kutatásában azonban alábecsülték az ehhez szükséges adatkutatók jelentőségét.

„Hét éve előfeltételezésekre alapozva vizsgáltuk meg a mélyebb elemzői képességekkel rendelkező szakemberek iránti igényeket, felmerülő kérdéseket. Egyre több tudományos és képzési programra lenne szükség a megfelelő számú adattudós felkészítéséhez. Ráadásul a szakemberek bérigénye is egyre nő, ami jól mutatja a kereslet-kínálat dinamikájának változását” – tette hozzá.

Chui szerint „gyorsítani kell a tempón”: a megfelelően képzett munkavállalók számának növekedésével párhuzamosan a cégek is egyre könnyebben boldogulnak majd, hiszen az adattudósok képesek lesznek lefordítani és megvalósíthatóvá tenni a szükséges fejlesztéseket.