Újragondoljás alatt a Magyar Nemzeti Levéltár

Közel egy hónapja indult útjára a levéltár gyűjteményét és a benne dolgozó szakemberek által végzett munkafolyamatokat újragondoló „Levéltár Hacks” című kurzus a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) TechLab együttes szervezésében. A 22 egyetemi hallgató (tervezőgrafikusok, építészek, fotósok, animátorok), a MOME Média Intézet három oktatójának irányításával, valamint az MNL Országos Levéltára szakmai felügyelete mellett, négy teljes napot töltöttek el a hallgatók a levéltárban.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A kurzus során elsősorban olyan, a digitális technológiákat kiaknázó projektek születtek, amelyek láthatóbbá tehetik a Levéltárat és 21. századi technológiákat segítségül hívva növelhetik az intézmény társadalmi beágyazottságát. A levéltár egyedülálló kulturális örökségét és szolgáltatásait, valamint a Budai vár területén található, a közelmúlt történelmének jegyeit is a falain viselő levéltári épületet alapul vége gondolták újra a memóriaintézmény közösségben betöltött szerepét és lehetőségeit.

A közös munka során a TechLab tagjai betekinthettek a kívülről talán zártnak tűnő, de attitűdjében nagyon is nyitott levéltári intézménybe. A közgyűjtemény munkatársai kiindulópontként bemutatták a levéltár gyűjteményét és rendkívül értékes darabjait, a levéltári épületet, a közgyűjtemény on-line felületeit, valamint olyan népszerű szolgáltatásait is, mint a fiatal generációt megszólító levéltár-pedagógia. Az ismeretterjesztő bemutatkozást követően az egyes projekteket segítő szakmai koordináció mellett a több héten át tartó együttgondolkodás eredményeként kilenc projekt született, a restaurátor műhelyet bemutató ismeretterjesztő-riport filmtől a címerkészítő applikációig.

A közös munka eredményeit és az intézmény láthatóságának és társadalmi beágyazottságának növelésére irányuló projekteket 2018. március 9-én mutatjuk be nyílt workshopunkon a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kiállítótermében.

A bemutató workshop időpontja: 2018. március 9. , 11 óra

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, konferenciaterem