Veszélyben a kriptovaluta termelők pénze - bányászati 1x1

A digitális pénzbányászat láza uralja a kibervilágot, sokan csatlakoztak az új „aranyláz” sodrásához azért, hogy maguknak hozzanak létre digitális pénzt. Képzeljük el, hogy sikeresen befektetünk és tulajdonosa leszünk egy online bányászó farmnak: fizetjük a költségeket és ennek fejében a gépek generálják a digitális pénzt minden nap. Következő lépésben valószínűleg szeretnénk elkölteni a bevételt, azaz át kell valamiképp alakítani a virtuális pénznemet igazi pénzzé, amivel már lehet vásárolni. Mi történik akkor, ha egy tranzakciót végrehajtanak, azonban a pénz valójában valaki más számláján landol?

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Az egyelőre szabályozatlan és decentralizált kriptovaluta piacán nem sok esély van arra, hogy egy esetleges rossz vagy hamis tranzakció miatt az elvesztett pénzünket visszakapjuk.

Ha ezt tapasztaljuk, akkor valószínűleg készülékünk egy speciális kártékony programmal fertőzött. A Kaspersky Lab friss kutatásai szerint új trend van kialakulóban: megjelentek a kripto-tolvajok, akiknek a célpontjai a digitális pénzbányász farmok.

A kripto-tolvajokat először néhány éve észlelték, azonban ahogy egyre elterjedtebb lett a közelmúltban a „bányászat” világszerte a globális piacokon, újra megjelentek azért, hogy áldozataikat kihasználva gazdagodjanak.

A jelenség vizsgálata közben a Kaspersky Lab szakértői új malware-t detektáltak – a CryptoShuffler trójait. Ezt a programot kifejezetten azért írták, hogy a kriptovaluta bányászokat támadja: a pénzváltó művelet közben a tranzakció címét módosítja és ezáltal a bűnöző saját „pénztárcájába” utaltatja a valódi pénzt.

Ezeket az úgynevezett „eltérítő” támadásokat, ahogy azt korábban is láthattuk, főként online fizető rendszerek ellen indítják. A számítógépes szakértők szerint jelenleg még alacsony a digitális valuta elleni támadások száma, de arra számítanak, hogy nőni fog.

A Kaspersky Lab kutatói szerint a CryptoShuffler készítője már egy éve aktív és támadásai majdnem az összes ismert kriptovaluta ellen irányulnak: Bitcoin, Ethereum, Zcash, Dash, Monero. A támadások tetőpontja tavaly év végén volt, ezt követően egy csendes időszak után idén júniusban ismét tevékenyen működött. Eddig összesen mintegy 38 millió forintot (140.000 dollárt) loptak el több különböző „pénztárcából”.

A legtöbb kriptovaluta esetében, ha egy felhasználó szeretné átváltani valutáját egy másik pénznembe, akkor a tranzakcióhoz meg kell adni a pénztárca saját azonosítóját – egy egyedi többjegyű digitális számot. A CryptoShuffler pedig épp ezt használja ki egy nagyon egyszerű és hatékony eljárással. A trójai elindulása után a program figyeli a fertőzött készüléket, majd az átváltó tranzakció során a pénztárca azonosító számsorát átírja a bűnöző pénztárcájának azonosító számára. Ennek eredményeként a felhasználó közvetlenül a bűnözőnek utalja a pénzét.

A trójai rendkívül gyorsan képes átírni a számokat, mivel a kriptovaluták többségének a „pénztárca” azonosítója nagyon egyszerű: ugyanolyan a legeleje, valamint a karakterek száma is megegyezik. Emiatt a behatolók könnyedén alkothatnak szokásos kódokat a cserére.

Ezzel a módszerrel a kiberbűnözők a felhasználók figyelmetlenségét használják ki.

Fizetés során a felhasználók sokszor nem ellenőrzik az azonosító számokat, sőt valójában ezek igen hosszú számsorok, amelyeket nem egyszerű megjegyezni. Annyi azonban elmondható, hogy egy kis figyelemmel könnyedén megelőzhetőek ezek a visszaélések.

Miként tudjuk megvédeni a pénztárcát a hamis tranzakcióktól? A legegyszerűbb módszer, ha ellenőrizzük azok minden adatát, főként a címzett adatait. Nem árt, ha tudjuk, mi a különbség az érvénytelen és a helytelen cím között sem.