2011 első negyedév: 149 milliárd spam, 258 ezer zombi gép

Megjelent a Commtouch világhálós fenyegetések alakulását elemző tanulmánysorozatának legújabb kiadása -Internet Threats Trend Report -, mely az idei első negyedévről tartalmaz érdekes adatokat. Megtudjuk belőle például, hogy 2011 első három hónapjában átlagosan naponta 149 milliárd darab spam vagy adathalász üzenet röppent ki a világhálóra. Az átlag azonban nem kis változást takar. Míg március elején még napi 168 milliárd kártékony üzenetet regisztráltak, a negyedév utolsó két hetében már "csak" 119 milliárdot. Az ok egy olyan hír, amely nemcsak szaklapokban került előkelő helyre: a hírhedt Rustock botnet lekapcsolása. Egy cégcsoport, élén a Microsofttal sikeresen kiiktatta a hálózat vezérlőszervereit (amelyek egyébként csaknem mind az Egyesült Államokban működtek), s letiltotta a botnet által használt domaineket. Ennek hatására a spamszint - tartósan - közel 30 százalékkal csökkent.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

És milyen témákról szóltak leggyakrabban a kéretlen levelek? Nos, továbbra is a gyógyszer vitte a prímet, noha részesedése a 2010 utolsó negyedévi 42-ről 28 százalékra esett. Eközben nőtt az előlegkérő, férfiaknak szánt és társkereső témájú üzenetek száma.

Akármilyen fontos eredmény egy nagy botnet kiiktatása, sajnos a robothálózatok tovább terjeszkednek. Az első negyedévben átlagosan naponta 258 ezer új zombit állítottak hadrendjükbe a kártevő- és levélszemét-szóró kiberbűnözők. Szerencsére azonban a botnet-fertőzöttség növekedése lassuló tendenciát mutat: 2010 harmadik negyedévében még 339 ezer, az év utolsó három hónapjában pedig 288 ezer gép került a rosszindulatú hálózatokba.

Továbbra is India a földkerekség legelzombisodott országa. Tizenhét százalékos részesedéssel vezet a -- 12 százalékkal -- második helyezett Brazília előtt. A dél-amerikai óriás negyedévvel korábban még a harmadik helyen állt, 8 százalékkal.

Érdekes még kiemelni a Commtouch eredményei közül, hogy január-február-márciusban a parkolt domainek voltak a legveszélyesebbek a világhálón: ebben a site-kategóriában volt a leggyakoribb a kártevő-fertőzés és az adathalászat. Az elmúlt több mint egy évben ezt a kétes dicsőséget a pornó-, illetve szexuális tartalmú site-ok mondhatták magukénak.

Forrás: virusbuster.hu, commtouch.com