5G, VR-technológia, Vodafone - interjú Budai J. Gergővel az Infotér Konferenciáról és a tech-jövőről

2019. október 8. kedd, 10:00 Kiss Franciska
Az Infotér Konferencia egyik visszatérő vendége a Vodafone Magyarország, ami idén is tiszteletét teszi október 15-én Balatonfüreden. Ennek apropóján arról beszélgettünk Dr. Budai J. Gergővel, hogy hol áll a Vodafone az 5G alkalmazásában, hogyan teszik kézzelfoghatóvá azt a konferencia látogatói számára, és mi is az az OncoVR.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az idén tíz éves Infotér Konferenciára számos előadó szinte már hazajár. Köztük van a Vodafone Magyarország is, a cégtől ugyanis október 15-én Amanda Nelson áll majd ismét a főelőadók pódiumára.

A tavalyi konferencia óra eltelt egy év alatt a telekommunikációs cég háza táján sem tétlenkedtek, legyen szó akár az 5G-ről, akár a VR- technológiában elért sikerekről vagy a kitűzött projektek megvalósításáról. Dr. Budai J. Gergővel a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettesével és az igazgatóság alelnökével beszélgettem.

Infotér: A Vodafone visszatérő színfoltja az Infotér Konferenciának. Minek tudható ez be?

Budai J. Gergő: Az Infotér Konferencia a jövőről, a fejlődésről és a technológiáról szól. Ugyanazokról a dolgokról, melyekről mi is szívesen beszélünk, és amelyeken mi is nap mint nap gondolkodunk és dolgozunk technológiai vállalatként. Ezért nagy örömmel részt veszünk az Infotér Konferencián, hiszen fontosnak tartjuk, hogy olyan szakmai diskurzusokban vegyünk részt, melyek a technológia előre mozdítását segítik elő Magyarország érdekében.

Mire számíthatnak a konferencia résztvevői, mivel érkezik a Vodafone?

BJG: Idén egy 5G sátorral leszünk jelen, amibe ki lehet próbálni az 5G-t, a gyorsaságát illetve a pontosságát. Mindemellett szeretjük a technológiát a társadalmi jó szolgáltába állítani, ezért megfogjuk mutatni, hogy az onkológiai kezelésben résztvevő gyermekeknek a fájdalmát hogyan tudjuk enyhíteni, illetve a kezelést hogyan tudjuk egy kicsit hatékonyabbá tenni az AI segítségével.

Milyen társadalmi felelősségvállalással összeköthető projekt fut most a Vodafone-nál?

BJG: A technológia közcélú felhasználása prioritást jelentő törekvés a Vodafone-nál. Alapítványunk jóvoltából számos, a közjót szolgáló projektet valósítunk meg. Ilyen például a Digitális Iskola Program, melynek segítségével a legelmaradottabb térségek diákjainak digitális kompetencia fejlesztésén dolgozunk, elősegítve ezzel a jövőbeli versenyképességet, munkaerőpiaci helytállást.

Az idei év egyik kiemelt projektje az ÉletMentő applikáció bevezetése lesz az OMSZ-szel szoros együttműködésben. Az applikáció a mentőhívás folyamatát fogja megreformálni, felgyorsítani és leegyszerűsíteni, segítve ezzel mind felhasználói oldalon, mind a mentősök oldalán.  

2019 izgalmas projektje az Innomed/Vodafone együttműködése is. A program lényege, hogy a mobilalkalmazás valós időben monitorozza a szívműtéten átesett pácienseket a rehabilitációs időszak alatt – kültéren és beltéren egyaránt. Ez lehetővé teszi, hogy a betegek a nap 24 órájában felügyelet alatt álljanak, baj esetén pedig értesíti a megfelelő személyzetet. Ennek az eszköznek a pilot programja a budapesti Szent Ferenc Kórházban indult. Ezt az „okos kórház” pilot programot eszközökkel és hálózati infrastruktúrával támogattuk.

A technológia közcélú felhasználása tehát elsődleges szempont a Vodafone-nál. Ezért is alapítottuk a Vodafone Digitális Díjat: hogy olyan magyar digitális megoldásokat támogassunk, amelyek a köz javát szolgálják. Ezen a díjon nyert például az OncoVR is.  

Mit kell tudni az OncoVR-ról? 

BJG: Az OncoVR egy VR technológiát alkalmazó innováció, melynek célja a tartós kórházi ellátásra szoruló gyerekek életminőségének javítása. Egy félórás VR foglalkozás képes a beteg gyermek figyelmét olyan mértékben elterelni, hogy ne vegyen tudomást az aktuális testi és szellemi problémáiról, így javítva a kórházban töltött idő minőségét. A figyelem fókuszálása a gyerekek megküzdési stratégiáit is fejleszti, így közvetetten megkönnyíti az egészségügyi dolgozók és a szülők mindennapjait is. Az OncoVR-t az Infotér konferencia résztvevői is megismerhetik, és saját tapasztalatot szerezhetnek az emberre gyakorolt pozitív hatásait illetően. Ez az innováció nyerte a Digitális Gyerekek kategóriát az első Vodafone Digitális Díjon, amelyen a közjót szolgáló digitális megoldásokat kerestünk.

Milyen újgenerációs technológiai innovációk, megoldások köthetők a Vodafone nevéhez? 

BJG: Ilyen például az NB-IoT technológiát alkalmazó okos parkolószenzor-rendszerünk, amely már Budapest belváros ötödik kerületében és Székesfehérváron is üzemel, segítve a parkolás optimalizálását és hatékonyabbá téve a közlekedést. Az okos parkolószenzorok segítségével egy applikáción keresztül nyomon követhető, hol vannak szabad parkolóhelyek. Ez a megoldás a kiemelten forgalmas városrészeken jelentős részben hozzájárul a közlekedés optimalizálásához.

Az IoT technológiára hagyományosan nagy hangsúlyt fektetünk a Vodafone-nál: van flottakövető rendszerünk, látogatószámláló megoldásunk, energiamonitoring megoldásunk és mobil fizetési rendszerünk is, mely erre a technológiára épül. Az 5G elterjedésével az IoT megoldások lehetséges felhasználási módja is jelentősen kibővül majd, hiszen a következő generációs mobilhálózatnak sokszoros lesz a kapacitása a mostanihoz képest.

Mi az állásfoglalása a Vodafone-nak az 5G-vel kapcsolatban, hol tart a cég most az alkalmazásában, és milyen jövőbeli tervek vannak kilátásban?

BJG: Alapító tagjai vagyunk az 5G Koalíciónak, melyben jelenleg is elnökségi tagként képviselem a távközlést és a Vodafone-t. A szervezet célja, hogy Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon. A kereskedelmi 5G hálózatok megjelenése számos olyan lehetőséget fog nyújtani, ami jelentősen javítja az életminőséget és további digitalizációra sarkallja az ipart, felpörgetve a magyar gazdaságot. Szakértők 2020-ra jósolták az 5G elterjedését, de nálunk már az idei év is az újgenerációs mobilhálózatról szólt. Különböző 5G-s demóinkkal jártuk az országot, melyek ugyan ma még csak demók, de a jövőben a hétköznapjaink részévé fognak válni.

Ezek közül a távvezérlésű autót szeretném kiemelni, amelyet elsőként a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya avatásakor mutattunk be, ahol elindítottuk Magyarország első élő, állandó, hálózatába kapcsolt 5G bázisállomását – erre csatlakozott az autó. Majd ugyanezt a technológiát még szélesebb körben megismertettük Budapest első, állandó, élő 5G bázisállomásának elindításakor, a székházunkban.

A távvezérlés szerepe jelentősen megnő majd az 5G elterjedésével. A technológia működtetéséhez elengedhetetlen a következő generációs mobilhálózat által biztosított alacsony, akár 5 milliszekundum alatti késleltetés. A jövőben várhatóan számos feladatot lehet majd ellátni távvezérlés segítségével, akár távműtétekre gondolunk, akár járművek, építőipari bázisok távolról történő építésére és karbantartására, de jelentős fejlődést hoz a távoli vezérlés lehetősége az ipari gépek és a drónok világában is.


Ha szeretnél még többet megtudni az 5G nyújtotta lehetőségekről, a mesterséges intelligenciáról, és a VR-megoldásokról, október 15-17 között tárt karokkal vár az Infotér Konferencia. A további programokért pedig kattints ide