69 millió forintnyi ellopott dollár, deepfake-kel lemásolt hang, átvert CEO - új szintre emelték a csalást az év tolvajlásával

2019. szeptember 24. kedd, 12:00 • Kiss Franciska
Egész pontosan 243 000 dollárt csalt ki egy szemfüles tolvajbanda, akik a deepfake adta lehetőségekkel élve létrehozták a Wall Street Journal által meg nem nevezett cég vezérigazgatónak hangját. A pénzt magyarországi számlán is pihentették.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Már jócskán benne vagyunk abban az érában, amikor semmi sem az, aminek tűnik. De már nem csak a látszat csal, hanem a hangzás is.

Nemrég ugyanis arról számolt be a Wall Street Journal, hogy megtörtént a történelem első olyan csalása, amit bármelyik sci-fi vagy akciófilm forgatókönyvíró megirigyelne: lezajlott az első mesterséges intelligencia által generált hanggal elkövetett lopás.

Magyarországi beszállítói számlára ment az összeg

Az újság beszámolója szerint, a mind máig ismeretlen tettesnek sikerült a meg nem nevezett, Egyesült Királyságban tevékenykedő energetikai vállalat CEO-ját meggyőznie arról, hogy a telefon másik felén a németországi anyavállalat ügyvezető igazgatóját hallja.

A csaló, azaz a németországi partnert megtestesítő hang, arra kérte a brit vezérigazgatót, hogy haladéktalanul utaljon át 243 ezer dollárt egy magyarországi beszállító számlájára, hogy ezáltal elkerüljenek néhány késedelmi kamatot - ennek a kérésnek a CEO eleget is tett.

A tranzakció minden részlete az e-mail fiókjában várta a CEO-t, már a telefonálás során, aki elutalta a kért összeget, ami természetesen a csalóknál landolt.
 


Tónus, akcentus, kiejtés, tempó – megszólalási hasonlító

A mesterien megtervezett átverésre az idei év márciusában került sor, a társaság biztosítója az Euler Hermes pedig a héten rukkolt elő újabb részletekkel, így újra aktuálissá vált a téma.

„A szoftver képes volt utánozni a hangot" - mondta Antler Wolters, az Euler Hermes szóvivője a Washington Postnak, majd kitért arra, hogy „nemcsak a hang: a tónus, a kiejtés és a német akcentus” is tökéletesnek hatott.

Az átverés azután lepleződött le, hogy a csalók még egyszer visszahívták a brit cég vezérigazgatóját, egy nagyobb összeget kérve. A CEO ekkor nem tett eleget a kérésnek, és inkább ő maga hívta fel a német anyavállalt ügyvezetőjét, mert gyanút fogott.

Ekkor jött a csavar: a valós német partnerrel zajló telefonbeszélgetés közben, a deepfakes csalók újfent visszahívták a CEO-t, szintén a német anyavállalat vezérigazgatójának nevében, és hangján.

A turpisság kiderült, de a már elküldött pénzt még nem sikerült behajtani, mivel azt Magyarországon és Mexikóban lévő számlákon keringették, mielőtt elérte volna a végleges számlát. Az ügyben eljáróknak még mindig nem sikerült gyanúsítottakat találniuk.