"Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra" című konferencia előadásai

2010. november 21. vasárnap, 01:59 • http://www.saferinternet.hu/node/110
Szeptember 21-22-én került megrendezésre a Nemzetközi Konferencia "Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra"címmel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és az Európai Unió "Safer Internet Plus" program (SIP) szervezésében. Az esemény főtámogatója az OTP Bank Nyrt. További támogató a Magyar Tudományos Akadémia és a Vodafone Magyarország Zrt. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Országos Rádió és Televízió Testülettel közösen 1998 óta öt Nemzetközi Médiakonferenciát rendezett "A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" címmel (1998, 2000, 2005, 2007, 2009). A háromnapos konferenciákon neves hazai és külföldi szakemberek tartottak előadást plenáris ülésen és szekciókban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Minden konferencián működött internetes szekció is. Az utóbbi években mind mennyiségileg, mind minőségileg és technikailag az internet fejlődött a legtöbbet és a leggyorsabban, magával hozva annak minden előnyét és veszélyét, ezért a szervezők idén saját, kétnapos konferenciát szenteltek ennek a témának.

A rendezvény lehetőséget adott a szakembereknek arra, hogy megvitassák, hogyan befolyásolja az internet a gyermekek és fiatalok fejlődését, életét.

A konferencián neves szakemberek tartottak előadásokat tapasztalataikról, kutatásaikról, a következő témákban: biztonságos internet Magyarországon és az Európai Unióban, oktatás, jogi szabályozás, internetes bankolás, oline játékok, mobilszolgáltatás és internetes bűnüldözés.

A kétnapos rendezvényen, közel ötven magyar és külföldi elméleti és gyakorlati szakember tartott előadást kutatási tapasztalatairól plenáris üléseken és két szekcióban.

"A konferencia szervezőinek a célja az, hogy az előadásokkal felhívja a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros jelenségekre és tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatni szeretnék a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről." - mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke. Véleménye szerint fontos, hogy a gyermekek és a tinédzserek képesek legyenek felelősségteljesen kezelni és irányítani saját online identitásukat, ugyanakkor hogy tiszteletben tartsák azt is, hogy mindenki önmaga dönthet arról, milyen információkat, képeket oszt meg magáról az interneten. "Sajnos az internetet sokan nem csak tanulásra, szórakozásra és levelezésre, hanem mások zaklatására, kémlelésére is használják. Ez ellen lehet és kell védekezni."- tette hozzá.

Az OTP Bank, mint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat legrégebbi támogatója először segítette a Szolgálat ilyen jellegű eseményét, mivel fontosnak tartja, hogy a fiatalok is tisztában legyenek a biztonságos internethasználat és az internet-bankolás lehetőségeivel. Az OTP Bank, a Fáy András Alapítvány tanfolyamai mellett minél több fórumon keresztül igyekszik megszólítani és edukálni a fiatalokat. A bankkártya limit, az elektronikus - és mobil aláírás, a számla - és kártyakontroll pedig mind olyan fejlesztések, amelyeket a legnagyobb hazai hitelintézet az emberek érdekében, és a bűnözők ellenében vezetett be.

A Vodafone Magyarország felelős társadalmi szereplőként elkötelezett támogatója olyan programoknak és szervezeteknek, amelyek a közösségek építését, az oktatást vagy a biztonságos életet segítik. A cég már idén február 9-én megrendezett Safer Internet Day magyarországi programjába is becsatlakozott, illetve aktívan részt vett a 2010. május 29-30. között megrendezésre kerülő Városligeti Gyermeknapon, a Biztonságos Internet Sziget sátor programjaiban is.

A konferencia előadásait megtekintheti itt:
http://gyermekmento.levelup.hu/conference.php?vid=3