A budapesti KKV-k is jelentkezhetnek a high-tech pályázatra - VEKOP 1.2.6

2020. június 2. kedd, 07:25
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech, a kkv-hatékonyságot növelő (VEKOP 1.2.6-20) jelű 18,8 milliárd forint keretösszegű pályázatra amelynek fontos kritériuma a 2020 áprilisi munkavállalói létszám 90 százalékának megtartása.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Hosszú időszak után a budapesti cégek is részesülhetnek olyan pályázati forrásból, amelyből akár infokommunikációs fejlesztéseket is megvalósíthatnak. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Hírközlés, informatikai osztálya és Ipari Tagozata is évek óta folyamatosan jelezte a kormányzatnak egy ilyen konstrukció szükségességét, mivel országosan eddig is elérhető volt hasonló lehetőség (GINOP 3.2.2.) amelyből a fővárosi és Pest-megyei vállalkozások kimaradtak. A mostani pályázatot ezért is tartja nagyon pozitív kezdeményezésnek a BKIK.

A bevezetésre kerülő szoftverek kizárólag a Modern Vállalkozások Programja keretében minősített szoftvertermékek lehetnek, amelyeknek a listája a www.vallalkozzdigitalisan.hu honlapon található meg.

A támogatásból új eszközök, gépek szerezhetők be, továbbá új technológiai rendszerek és kapacitások alakíthatók ki. Támogatható automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák és információs technológiák fejlesztése, gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése, ingatlannal kapcsolatos infrastrukturális és ingatlan beruházás, műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés, továbbá a fejlesztéshez kapcsolódó képzés és tanácsadás.

A vállalkozások által igényelhető támogatás 5-153,5 millió forint, a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 70 százaléka - ismertette az államtitkár.

A pályázaton kilenc főig munkavállalónként 1,5 millió forint, a 10. főtől a 49. főig egymillió, valamint az 50. főtől a 249. főig félmillió forint támogatást lehet igényelni.

A felhívás egyszerűsített eljárásrendű, új típusú, feltételesen visszatérítendő támogatást nyújt. A program keretében a pályázó teljesítményét összevetik a beadáskori állapottal a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projekt megvalósítását követő fenntartási időszakban való visszamérése révén. Az összevetés végén születik meg a döntés a visszatérítési arányról, azaz a pályázó részleges vagy akár teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt támogatás visszafizetése alól.

A támogatási kérelmek benyújtására 2020. május 29-től van lehetősége a legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és 2020. április hónapra vonatkozóan minimum 5 fő átlagos statisztikai állományi létszámmal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. - tájékoztatott Kott Ferenc, a BKIK, Hírközlés, Informatika osztályának elnöke és Zsabka Zsolt a BKIK Ipari Tagozatának elnöke.

BKIK

Fotó: pixabay.com