A digitális átalakulás hatásai az összes ágazatot érintik

2020. március 5. csütörtök, 05:44
A digitális átalakulás napjainkban meghatározó szerepet játszik a gazdaság valamennyi ágazatában. Ez alól az energiaszektor sem kivétel, még akkor sem, ha egyáltalán nem számít éllovasnak, sőt, kifejezetten lassan alkalmazkodik a változásokhoz. (vg.hu)

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A energiaszektor digitalizációjának elősegítése iránti törekvés kiolvasható mind az Európai Bizottság digitális egységes piaci stratégiájából, mind a “Tiszta Energia Minden Európainak” című – röviden csak „Téli Csomag”-nak nevezett – átfogó energiapiaci szabályozási csomagjából – olvasható a Világgazdaságnak küldött közleményben.

Hasonló stratégiai irányok figyelhetők meg a Kormány Nemzeti Energiastratégiájában is hivatkozott Energetikai Iparfejlesztési és KFI Cselekvési Tervben, ami hangsúlyozza az informatikai és telekommunikációs ipar, valamint az infokommunikációs technológiák meghatározó szerepét a modernkor energiaiparában – többek között – az okos hálózati fejlesztések elterjedésének és az irántuk növekvő igénynek köszönhetően. Rostás Péter, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje áttekinti, hogy a digitalizáció hogyan érinti közvetve az energiaszektort, vagyis hogy az elsősorban más területeken, mint például a telekommunikációban vagy a bank- és pénzügyi szektorban megjelenő technológiai újítások miként gyűrűznek be ebbe az ágazatba.

A villamos energia egyetemes szolgáltatók például már lehetővé teszik, hogy a fogyasztók a villamos energia egyetemes szolgáltatással kapcsolatos ügyeiket internetes online ügyfélszolgálaton vagy akár mobil applikáción keresztül intézzék. A mobiltelefon fényképezőgépe segítségével lefotózható, és az egyetemes szolgáltató alkalmazásán beküldhető a mérőóra aktuális állása. Az okostelefonunkon megtekinthetjük a korábban rögzített mérőállásokat, nyomon követhetjük a villamos energia fogyasztásunk alakulását, lekérhetjük az aktuális egyenlegünket és környezetkímélő, készpénzmentes fizetési módon akár ki is egyenlíthetjük az e-számláinkat. Az elektronikus számla rendezésére szinte az összes egyetemes szolgáltatónál lehetőség van online bankkártyás fizetéssel, csoportos beszedési megbízással, egyedi átutalással a saját netbankunk vagy banki mobilalkalmazásunk segítségével, de bizonyos esetekben akár ATM-en keresztül is történhet a számlafizetés.

Jól látható tehát, hogy a villamos energia egyetemes szolgáltatók már elmozdultak az ügyfélélmény növelésének irányába, de az elkövetkezendő években várhatóan további lépéseket fognak tenni ezen a téren. Tovább egyszerűsödhet az ügyintézés online szerződéskötéssel vagy a szolgáltatók közötti átszerződéssel. Bevezetésre kerülhet a rugalmas ügyfélszolgálat, online chaten keresztül válhatnak elérhetővé az ügyfélszolgálati munkatársak a nap huszonnégy órájában vagy akár mesterséges intelligencián és tanuló algoritmusokon alapuló csevegőrobotok (ún. chatbotok) siethetnek a fogyasztók segítségére. A megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló technológiák terén folyamatosan zajlanak kutatások, amelyek nem csupán a napelemek és szélerőművek tökéletesítését célozzák, hanem például a biomassza-felhasználás és az ahhoz szorosan köthető biogáz-, depónia- és szennyvízgáz-termelés, vagy akár a mélységi geotermális alapú villamosenergia-termelés, illetve az algaalapú energia-előállítási rendszerek fejlesztését is.

Még ha egy kutatási projekt ezekről a területekről el is jut a piaci megvalósításig, az energiaszektor tőkeerős üzleti szereplői – talán azért is, mert a status quo fenntartásában érdekeltek – általában vonakodnak beszállni az ilyen típusú befektetésekbe. Kiemelten fontos ezért, hogy az innovatív, megújuló energiaforrást hasznosító kkv-k, startupok is megjelenhessenek az ágazatban, amiben fontos szerepet kaphat a közösségi tőkegyűjtés is. Az induló vállalkozások tőkegyűjtésének ezen módja jellemzően valamilyen internetes platformon történik, ahol nagyszámú befektető többnyire kisebb összegű forrást bocsát az arra pályázó részére. A konstrukció lényege, hogy bárki válhat befektetővé, aki hajlandó támogatni egy kezdeti fázisban lévő üzleti terv megvalósítását.

Forrás: vg.hu