A digitalizáció a fejlődés kulcsa

Elindult a 11. Infotér Konferencia

2020. október 20. kedd, 15:02
11. alkalommal szervezte meg az Informatika a Társadalomért Egyesület az Infotér Konferenciát Balatonfüreden. Az idei rendezvény kiemelt témája a koronavírus járvány utáni újrakezdés, a gazdaság újraindítása, a pandémia hatásának és következményeinek enyhítése.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A résztvevőket a hagyományoknak megfelelően Dr. Bóka István a város polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy Balatonfüred számára kiemelten fontos ez a konferencia, és hálás, hogy ebben a nehéz időszakban is együtt lehetnek a résztvevők.


Az eseményt Soltész Attila, az egyesület elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy jó stratégaként törekedni kell arra, hogy a jelenleg fennálló helyzetből a lehető legjobbat hozzuk ki, amelyben a konferencia résztvevőinek is nagy szerepe van.
 


A szakmai programot Palkovics László indította. Az innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett arra, Magyarország a Gazdaságvédelmi Akcióterv kidolgozásával 2020-2022 között 9200 milliárd forintot fordít a kiemelt ágazatok megerősítésére. A program célja a munkahelyteremtés, és munkahelyek megőrzése, a vállalkozások finanszírozása valamint a családok és nyugdíjasok védelme. A kormány hosszú távú feladata a versenyképes, válságálló területek célzott támogatása. Hozzátette, hogy az állampolgárok és a vállalkozások digitalizációja a járvány következtében felgyorsult. „A szorult helyzet élezi az elmét”, így az elmúlt időszakban hatékonyan sikerült elindítani a digitális oktatást, átállni a home office munkavégzésre.

Palkovics László előadásában beszélt arról, hogy Magyarország kidolgozta a Mesterséges Intelligencia Stratégiát, amely az egyik legsikeresebb szakmai és társadalmi együttműködés. Hozzátette azt is, hogy ezzel párhuzamosan megindult a stratégia végrehajtását támogató és koordináló intézményi keretrendszer kialakítása (Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, Mi Nemzeti Labor, MI Innovációs Központ).
 

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája kiemelten kezeli a közlekedés fejlesztésének kérdését, ennek értelmében célja, hogy hazánk a mesterséges intelligencia közlekedési iparágban történő felhasználása terén az innováció formálójává és nemzetközi pilot területévé váljon. Ezzel összefüggésben bejelentette, hogy létrehozzák a DRONEMOTIVE Kompetencia Központot, amely a polgári és állami pilóta nélküli légijármű- és csatlakozó rendszerek kutatás-fejlesztését, minősítését, tesztelését, UAS szolgáltatásokat és tanácsadást, valamint széles körű képzési portfóliót megvalósító ökoszisztémakét jön majd létre a ZalaZONE járműipari tesztpályakörnyezet területén, tematikus élményparkkal egybekötve, világviszonylatban egyedülálló módon összekapcsolva az autonóm közúti- és légiközlekedési rendszereket.

A minisztert Dr. Gál András Levente a Digitális Jólét program szakmai vezetője a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség ügyvezetője követte, aki előadásában kiemelte, a Mesterséges Intelligencia Stratégia célkitűzései között az egyik leghangsúlyosabb, hogy el kell indítani Magyarország adatgazdaságát. Az állam feladata egy olyan környezet kialakítása, ahol az adatokhoz a hozzáférés transzparensen, tisztán, jogszerűen biztosítható. Ezzel a feladattal hívta életre a Kormány a Neumann János Nonprofit Kft. keretei között a Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget, amely a hazai adatgazdaság megteremtésével és kezelésével foglalkozik a jövőben.

Az adatvagyon gazdasági hasznosítását, a másodlagos adatfelhasználási elvek kialakítását, koordinálását a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség látja el, melynek szerepe és feladata, hogy kialakítsa azokat a piaci sztenderdeket, amelyek a szabályos és arányos működést lehetővé teszik a digitális szolgáltatások terén. A NAVÜ alapfeladataként a nemzeti adatvagyon hasznosítási tér motorjaként koordinálja és élénkíti az adatvagyonnal történő stratégiai gazdálkodást. A cél egy olyan integrált szemlélet kialakítása, amely a gazdasági növekedésből származó előnyöket tudja érvényesíteni.