A DKF újragondolta az EU-s finanszírozású digitalizációs projektek tervezését

2021. november 16. kedd, 13:56
A 2021-2027 időszak EU-s finanszírozású digitalizációs projektjeinek minőségbiztosítását a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft (DKF) végzi. A DKF digitális szolgáltatásokat nyújtó állami szereplők partnereként nem csupán hasznos, szerethető megoldások hatékony kivitelezését tűzte zászlajára, de a projektek minél sikeresebb lebonyolítása érdekében már a tervezési szakaszt is új megközelítéssel kezeli. Fókuszba kerülnek az érintettek és különböző érdekgazda-csoportok bevonásával, valóban közös tervezéssel indulnak a projektek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A DKF projektvíziós workshopokkal készíti elő a kiemelt DIMOP és RRF pályázatokat, a tervezéshez biztosítva a lean inception háttérre épülő módszertant és a moderátorokat. A workshopokra több tucat szervezet delegál résztvevőket, praktikusan három kategóriába sorolhatóan. Az üzleti/szakpolitikai oldal mellett a megvalósítók és felhasználók képviselői dolgoznak együtt, megismerik egymás szempontjait, végül közösen alakítják ki az adott projekt fő irányvonalait.

A workshopokra minden egyes szereplő más és más nézőpontot hoz be, a csoportonként eltérő érdekeltségben egy valami azonban közös: azok a szereplők terveznek így együtt, akiknek igazán fontos, hogy milyen lesz a megvalósuló termék vagy szolgáltatás. Korábban a tervezési folyamat hosszú hónapokat vett igénybe, most pár napig tart; korábban a felek word dokumentumokat küldözgettek egymásnak a saját elképzeléseikkel, most alkalmuk nyílik helyben érvelni és megérteni mások érveit. A workshopok során a résztvevők először közösen megismerik egymás szempontjait adott problémával kapcsolatban. Ezt követően kitágítják a problémateret, majd elkezdik újra beszűkíteni, a különböző területek képviselői együtt választják ki a legsúlyosabb megoldandó problémát. Utána erre a kiválasztott problémára vázolnak fel különbözőféle megoldási lehetőségeket, újra leszűkítik a teret, és együtt kiválasztják a mindannyiuk által legjobbnak tartott megoldást.

„Mit fog tudni ez a projekt? És mit nem?” Tagadhatatlan, hogy egy projekt sikere a célok minél pontosabb meghatározásában rejlik – hiszen hogyan is lehetne egy olyan projekt sikeres, melynek eredménye nem hasznos –, a DKF-nél ezért fektetnek nagy hangsúlyt a különböző érdekeltek által összehangolt, mindenki számára érthető vízióra. Egy egységes struktúrájú, közös célrendszerrel nagyon sok későbbi veszteség megelőzhető.

A DKF missziója nem áll meg az érintettek bevonásával történő tervezésnél. A folyamatos képzés, az egymástól tanulás, a közös fejlődés erejében bízva partnereivel együtt kívánja fejleszteni a megvalósításhoz szükséges képességeket is.