A Google szoftvere pontosabban definiálja a mellrákot, mint az orvosok?

2020. január 3. péntek, 22:29
A Google szerint még nincs kész, de már így is igen hatékonynak tűnik az a szoftver, amit az emlőrák pontosabb diagnosztizálására fejlesztettek ki a DeepMind szakemberei - írja a hvg.hu Az elmúlt években már többször bizonyította a mesterséges intelligencia, hogy igen komoly hatékonysággal képes dolgozni az orvoslás terén, és most ezen a téren történt egy újabb fontos előrelépés: a Google olyan szoftverrel állt elő, ami pontosabban ismeri fel az emlőrákot, mint maguk az orvosok.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Bár az emlőrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében, a diagnosztizálása a mai napig komoly nehézségekbe ütközik. A Google ezért a 2014-ben felvásárolt DeepMind nevű cégével egy olyan eljárást fejlesztett ki, amely kevesebbet hibázik, mint amikor az orvos próbálja meg azonosítani a betegséget.

Az Egyesült Államokban elvégzett tesztek szerint a gép 5,7 százalékkal csökkentette a hamis pozitív, és 9,4 százalékkal a hamis negatív eredményeket. Érdekes módon az Egyesült Királyságban csupán 1,2 és 2,7 százalékkal lett pontosabb a diagnózis. A fejlesztők szerint egyelőre az algoritmus egy korai változatát tesztelték le, így könnyen lehet, hogy a jövőben még pontosabbá válik majd a diagnosztizálás.