A HSUP hiánypótló innováció az oktatásban

2021. október 20. szerda, 09:05
Több mint 2000 hazai egyetemistával ismertette meg az elmúlt év során az innováció világát, a benne rejlő lehetőségeket, a modern vállalkozói ismereteket és a startupok működését a Hungarian Startup University Program (HSUP). Újabb csatlakozó egyetemekkel, több forrással, kibővült csapattal, több partnerrel, valamint közel dupla annyi hallgatóval folytatódik idén is a program.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A HSUP Magyarország első felsőoktatási szintű egységes, komplex startup programja, egyben egy közös platform, egy közösség, amely összefogja az ökoszisztéma szereplőit, legyen szó pénzügyi befektetőkről, egyetemekről, hallgatókról, mentorokról, vállalkozókról, szakmai partnerekről, állami szervezetekről, akik speciálisan tudják egymást támogatni. A program a szolgáltatáson túl egy új termék az innovációs ökoszisztémában, amely egyben oktatási innovációt is hordoz magában. A HSUP a problémamegoldó gondolkodásmódot hivatott népszerűsíteni, és egy teljesen más világot mutat a fiatal generáció számára. Mindezt egy új, saját fejlesztésű módszertannal, melynek köszönhetően kontaktórák nélkül, akár egy okostelefon segítségével is elvégezhető a tárgy.

Azok, akik az első félévben az elméleti tananyaggal megbirkóztak és nyertes projektcsapatban dolgoztak, gyakorlatorientált, élmény alapú második félévben vehettek részt, kiemelt ösztöndíjjal, hogy a tanulmányaik mellett csak a projektjükre koncentrálhassanak. Ennek eredményeként közel másfél ezer projektjavaslat, úgynevezett „one pager” jött létre, amelyből 95 jutott tovább a második félévre. Csapatonként 3-5 fő vehetett részt egy projektben, vagyis közel 500 hallgató részesült ösztöndíjban, és kezdte meg a közös munkát a második félévben. A pilot év zárásaként a Demo Day keretében a kész projektmunkákat befektetőknek, üzleti angyaloknak és inkubátoroknak mutatták be, akik hasznos visszajelzésekkel és a legjobbak számára szakmai felajánlásokkal járultak hozzá ahhoz, hogy a program után is folytassák projektjüket.

A második tanév több újdonsággal indult: elkészült a HSUP mobil applikáció, kibővült a kiválasztható projektcsapatok létszáma, akik az idei tanévtől nem csak saját innovatív ötleteiken, hanem magyar vállalkozások által szponzorált témákon is dolgozhatnak, frissült a tananyag és a vizsgarendszer, valamint a második félévre szolgáló ösztöndíjkeret is. Mindezzel több mint a duplájára nőhet a projektek száma, amellyel több hallgató juthat ösztöndíjhoz, fejenként akár havi 150.000 forinthoz.

 

A programról bővebben: https://hsup.nkfih.gov.hu/