„A kiberbiztonság területén nem finanszírozási, hanem szemléletbeli hiányosságokkal van gond elsősorban”

Interjú Solymár Károly Balázzsal, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkárával

2021. március 29. hétfő, 10:00
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával a Modern Vállalkozások Programjának keretében olyan programot indít, melynek lényege a vállalkozások kibervédelmi képességeinek növelése. Többek között erről is beszél majd Solymár Károly Balázs, március 31-én, a Modern Vállalkozások programja Digitális cégbiztonság konferencián. Az esemény előtt Magyarország digitalizáltságáról, a kis- és középvállalkozások biztonságtudatosságáról, tapasztalatokról és fejlődési irányokról kérdeztük a digitalizációért felelős helyettes államtitkárt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- Infotér: Hogyan áll Magyarország a vállalkozások digitalizáltsága szempontjából az unió más országaihoz képest?

- Solymár Károly Balázs: Az Európai Unió összehasonlító adatai szerint Magyarországon a kis- és középvállalkozások az európai átlagnál alacsonyabb mértékben alkalmazzák a digitális technológiákat, megoldásokat. A vállalkozások a ma már alapvető szükségletnek nevezhető, de komplexebb üzleti folyamatokat is támogató integrált vállalatirányítási alkalmazásokat, felhőszolgáltatásokat használják a legkevésbé. A digitalizációs lehetőségeinek kihasználatlansága több fontos ágazatban is azonosítható, ezek közül a legnagyobb lemaradást az építőipar, a turisztika, az élelmiszeripar, a logisztika és a kiskereskedelem mutatja. Az egyik legnagyobb probléma az IT biztonság terén mutatkozik, a cégek jelentős hányada egyáltalán nem foglalkozik a kiberbiztonsággal, annak ellenére sem, hogy üzletileg is kockázatos, ha egy vállalat a kibertérben sérülékeny.

A digitalizációt támogató célzott kormányzati programok, intézkedések, mint pl. a Modern Vállalkozások Programja (MVP) éppen ezért arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy egyre nagyobb mértékben vegyék igénybe a legkorszerűbb digitális megoldásokat. A magyar cégek versenyképességének megőrzése és növelése mellett ezek a vírusválság leküzdésében is jelentős szerepet kapnak.

- Infotér: Egy éve tart az a folyamat, melynek eredményeként mind a munkavégzésben mind a személyes kapcsolatok terén erősebb az online jelenlét. Hogyan értékelné ezt az egy évet a vállalkozások szempontjából?

- Solymár Károly Balázs: A járványhelyzet felpörgette a vállalati digitalizációt. Az otthoni, távoli munkavégzésre való áttérés a vállalkozások nagy részénél felgyorsította a legalapvetőbb digitális átállást, ideértve a mobileszközök, az internetes értékesítési lehetőségek, vagy egyes üzleti felhőszolgáltatások fokozottabb használatát is. Sok cég most ébredt rá, hogy a korábban elodázott fejlesztésekre mekkora szükség van, és mennyivel jobban jártak volna, ha nem rohamtempóban kell megvalósítani a digitalizációs fejlesztéseket, beruházásokat. Az biztos, hogy a felfokozott ütemű digitális átállás hasznos tanulságokkal szolgál mindenki számára, egyúttal élénkítő hatást fejthet ki az összes hazai ágazatban.

- Infotér: Hogyan látja, a hazai kkv-nak mire lenne a legnagyobb szükségük az IT biztonság területén?

- Solymár Károly Balázs: A kiberbiztonság területén nem finanszírozási, hanem szemléletbeli hiányosságokkal van gond elsősorban, hiszen a biztonságos működéshez szükséges eszközök és szolgáltatások költségvonzata általában messze elmarad a sérülékenységből felmerülő esetleges károkétól. Már egy kisebb sérülékenységből eredő probléma is a vállalkozás aránytalanul nagyobb veszteségéhez vezethet. A fő gond, hogy sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget a védelmi intézkedések fontosságának, a mindennapi üzletmenet során nem fordítanak elég figyelmet például az adatok kiszivárgásának megakadályozására, pedig ennek kezelése többnyire viszonylag egyszerű. Kiberbiztonság terén a legtöbb mikro-, kis- és középvállalkozás külső segítségre szorul, amelynek megoldásához állami közreműködésre is szükség van.

- Infotér: Mennyire alakított ezeken a szükségleteken a koronavírus-járvány?

- Solymár Károly Balázs: A digitalizációra, távoli munkavégzésre, vagy akár az online jelenlétre történő átállás egyértelműen változtatott az igényeken, amelyek rámutattak arra, hogy növelni szükséges a vállalkozások kibervédelmi képességeit. A biztonság fenntartásához nem a piaci alapú IT biztonsági szolgáltatások körét kell bővíteni, hanem olyan felülről jövő kezdeményezést kell indítani, mint amilyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával a Modern Vállalkozások Programjának keretében tervezünk. A jó eséllyel még idén induló programhoz, a kialakított szolgáltatáscsomaghoz a tervek szerint minden KKV ingyenesen csatlakozhat majd.

- Infotér: Milyen vállalati digitalizációt (kibervédelmet) érintő specifikus akciók vannak kilátásban?

- Solymár Károly Balázs: Az említett új kibervédelmi részprojekten kívül az MVP folytatni fogja a tanácsadói, rendezvényszervezési és egyéb specifikus tevékenységeit megújított keretekkel és új (pl. mesterséges intelligencia alapú) elemekkel, amelyek várhatóan már a Pest megyei vállalkozások részére is elérhetővé válnak. Uniós forrásból tervezzük a kínálati oldalt - vagyis az IT biztonsági megoldásokat fejlesztő és kínáló vállalatokat - támogatni, amit nemcsak a hazai piaci lehetőségek növelésével vagy az innovációs pályázatokkal, hanem akár a külpiacra lépés segítésével kívánunk elérni. A nemzetközi megjelenéshez több állami eszköz is adott, legyen szó a startup-ok esetében az INPUT programról, vagy az IKT vállalkozások esetében a HEPA és a DJP által működtetett digitális exportfejlesztési támogatásokról. A jövő év elejétől felálló hazai Európai Digitális Innovációs Központok (EDIH-ek) között is lesz olyan, amely a kibervédelemre fog specializálódni. Az uniós társfinanszírozással a vállalkozások kiberbiztonsági fejlesztéseikhez forrást biztosító, specifikus pályázatokról bővebb információt a palyazat.gov.hu oldalon találhatnak majd az érdeklődők.