A Folding@home megelőzte a világ hét leggyorsabb szuperszámítógépének összesített teljesítményét

2020. március 24. kedd, 11:19
A Folding@Home közösségi szuperszámítógép jóvoltából a kutatókat segíthetjük abban, hogy minél hamarabb megtalálják az ellenszert a koronavírusra, ez ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy hatékony gyógyszerek készülhessenek, illetve egy későbbi védőoltás kifejlesztésében is sokat segíthetünk. A kezdeményezés néhány hete indult, amikor több nagy és neves weboldal, illetve közösség tömörült csoportokba, amelyekben saját számítógépeik erőforrásait ajánlották fel a nemes cél érdekében. Ehhez elég letölteni az ingyenes Folding@Home alkalmazást, telepítés után pedig be kell állítani, mennyi erőforrást szánunk a segítségre, valamint a csoport számát is érdemes megadni, ahogy azt korábbi hírünkben az Nvidia felhívása kapcsán már említettük.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Erre sokan mondhatnák: de az én gépen gyenge, úgysem ér semmit, inkább részt sem veszek benne! A gyenge PC is képes elvégezni részfeladatokat, amiket a Folding@Home kliensen keresztül kaphat meg és küldhet vissza, így akár már egy Pentium alapú PC-vel is érdemes lehet próbálkozni, hiszen sok kicsi bizony nagyon sokra megy! Remek példa erre az, hogy a Folding@Home hálózat a sok lelkes felhasználónak és szervezetnek köszönhetően óriási nyers számítási kapacitást ért el az elmúlt két hétben, hiszen 470 PetaFLOP/s-ra képes a teljes hálózat, vagyis gyorsabb, mint a világ leggyorsabb 7 számítógépfürtje együttvéve.

Nem egy erőmű, de most minden kapacitás számít(hat)A számolásba a világ leggyorsabb szuperszámítógép-fürtje, a Summit is részt vesz, amely 149 PetaFLOP/s-os számítási teljesítményre képes. Ez a rendszer 220 800 processzormaggal, 188 416 000 CUDA maggal, 9,2 PB-nyi rendszermemóriával, vlaamint 250 PB-nyi vegyes tárhellyel rendelkezik. A szuperszámítógép-fürt jóvoltából már 77 olyan különböző kismolekulájú gyógyszervegyületet sikerült találni, amelyek potenciálisan hasznosak lehetnek a vírus elleni küzdelemben.

Az elosztott számítási rendszerek segítségével jól láthatóan tényleg óriási számítási teljesítményre lehet szert tenni, ami mindenképpen felgyorsítja a kutatásokat, így remélhetőleg a gyógyszer is sokkal hamarabb elkészülhet. Persze ezzel egy időben a WHO szakemberei is kísérleteznek különböző meglévő gyógyszerekkel, azokat ugyanis sokkal gyorsabban be lehetne vetni, mint a fejlesztés alatt álló, engedélyezésre váró szereket, amelyekből csak sokára lehet ténylegesen felhasználható termék.

A Folding@Home óriási segítséget nyújthat a továbbiakban is, amennyien még többen csatlakoznak a hálózathoz. Persze némi nehézséget is jelentett az elmúlt napokban az, hogy megrohanták a hálózatot a jelentkezők: nehezebben jutottak el a feladatok az egyes számítógépekhez, így kapacitást kellett bővíteniük a rendszer mögött álló szakembereknek, viszont kisebb akadozások így is előfordulhatnak. Érdemes a háttérben futtatni a szoftvert, akár minimális vagy közepes intenzitáson is, hiszen a sok kicsit tényleg sokra megy – nem győzzük eleget hangsúlyozni.

Egyébként beszédes adat, hogy a Folding@Home hálózata 1200%-os növekedést tapasztalt az elmúlt időszakban résztvevőszám terén, az elmúlt két hétben pedig 400 000-nél is több új felhasználó lépett be a hálózatba, sőt, még a Bitcoin-bányászok is beálltak segíteni. Hogy ez hosszabb távon mire lesz elég? Remélhetőleg nagy segítség lesz a COVID-19 elleni küzdelemben, ám az majd csak később derül ki, hogy a hatásos gyógyszervegyületek megtalálásához végül mennyi időre lesz szükség. (ipon.hu)