A kriptopénzek mostantól hivatalosan is pénznek számítanak Németországban

2020. március 4. szerda, 18:26
A német pénzügyi szabályozók arra jutottak, hogy a kriptopénzek valódi pénzeszköznek számítanak, ezzel Ausztrália után Németország is beállt azon országok sorába, akik szabályozták a kriptovalutákat. Ez természetesen nagyon jó hír, hiszen az emberek ezentúl legális befektetési eszközként tekinthetnek a digitális pénzeszközre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A BAFIN - a Német Szövetségi Pénzügyi Hatóság - definíciója szerint a kriptoeszköz:

"Olyan digitális vagyontárgy, amelyet nem központi bank vagy egyéb szervezet bocsát ki vagy felügyel, és nem feltétlenül van egy jogszabályok által meghatározott pénznemhez rögzítve. Nem biztos, hogy rendelkezik jogi státusszal, mint pénz vagy pénzeszköz, de a természetes és jogi személyiségek között csereeszközként funkcionálhat, és küldhető, tárolható, kereskedhető elektronikusan." 

A BAFIN új meghatározása közelebb áll a nemzetközileg elterjedtebb irányhoz, és megfelel például a FATF követelményeinek is.

A napokban így ez a második, országos jelentőségű jogszabály-változás. Ausztrália is most jelentette be, hogy a kriptopénzek befektetési eszköznek minősülnek, és a hagyományos pénzeszközökhöz hasonlóan használhatók az országban.

A jogalkotók szándéka szerint így ezzel újabb lépést tettek az AMLD5, köznapibb nevén a pénzmosás-ellenes EU-s direktíva bevezetésének útján, amely idén január elsején kezdődött.

A jogszabályok frissítése során a bankolást és a különböző fizetési szolgáltatásokat érintő jogszabályokat is átdolgozták.

További információ: www.kriptoworld.hu