A MÁV infrastruktúra karbantartásait központi szoftverrel koordinálják

2015. június 26. péntek, 10:48 • www.mti.hu
A MÁV Zrt. infrastruktúra karbantartásait és az ezekhez szükséges pénzügyi keretet 2016 nyarától egy központi szoftver koordinálja majd - közölte Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. Az Infrastruktúra és gördülő állomány karbantartó szoftver és IT alkalmazás konszolidáció (INKA) elnevezésű közlekedésfejlesztési projekt kivitelezése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 1,9 milliárd forint értékű támogatási szerződést kötött a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. alkotta konzorciummal a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretein belül - ismertette a vezérigazgató-helyettes.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Közölte azt is, hogy a pályázathoz kapcsolódó informatikai fejlesztéseket a Hewlett-Packard (HP) informatikai cég végzi.
    
Pál László kitért arra is, hogy az épületek, sínpályák karbantartását irányító és az ezekhez szükséges pénzügyi keret megállapítását végző IT rendszer kiépítése a vasúttársaságot érintő fejlesztés első szakasza. Az átalakítás második része, vagyis az INKA 2, már a gördülő állomány, azaz a mozdonyok, vasúti kocsik, teherszállító vagonok karbantartásának koordinálására irányul majd. Utóbbi projekt várhatóan három év múlva zárul majd le.
    
Hozzátette, hogy az NFM az INKA 2 projekt finanszírozásának támogatására is kötelezettséget vállalt. A KÖZOP-IKOP szakaszolt pályázat összesen mintegy 3 milliárd forint értékű közlekedésfejlesztést jelent a vasúttársaság számára. 
    
Beszámolt arról is, hogy az új integrált IT rendszer üzembe helyezése azért is fontos, hogy átláthatóbbá váljanak az üzemeltetési, karbantartási és felújítási folyamatok. Ugyanis - tette hozzá - jelenleg ezeket a feladatokat mintegy 40, regionálisan, azaz szigetszerűen működő informatikai rendszer irányítja.
    
Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy az INKA projekt már elindult, a szerződéseket aláírták, a forrás rendelkezésre áll, és a munkálatok már zajlanak. 
    
Vidra András, a MÁV Zrt. infokommunikációs igazgatója kiemelte: az, hogy az integrált szoftver alkalmazása révén a vasúttársaság tulajdonában lévő mintegy 22 ezer épület és a teljes sínhálózat adatai egy informatikai rendszerbe kerülnek, hosszú távon javítja a társaság hatékonyságát, és a jobb tervezhetőséget is szolgálja majd.