A mesterséges intelligencia szerint felgyorsul az agy öregedése a rendszeres alkoholfogyasztástól

2020. február 3. hétfő, 08:24
Gyorsítja az agy öregedését a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás – állapították meg amerikai kutatók. A Los Angeles-i Dél-kaliforniai Egyetem tudósai mesterséges intelligencia segítségével vetettek össze agyi felvételeket dohányzási és alkoholfogyasztási szokásokkal, eredményeiket a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az ismert, hogy bizonyos életmódbeli szokások összefüggésben állnak meghatározott agyi területek felgyorsult leépülésével, de az távolról sem tisztázott, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás milyen hatással van az agy egészének öregedésére – írták a kutatók, akik Arthur Tonga vezetésével a brit biobankban lévő teljesagy-felvételeket vizsgálták, amelyekhez megvannak az érintettek életmódbeli szokásai is.

Az amerikai kutatók a 17 308 MRI-felvétel 30 százalékát használták fel ahhoz, hogy mesterséges intelligencia segítségével statisztikai modellt állítsanak fel, és az algoritmust megtanították a vizsgált egyének relatív agyi életkorának megállapítására. A relatív agyi életkor azt mutatja meg, hogy egy vizsgált személy agyának kora milyen mértékben tér el kortársai agyának átlagos korától, vagyis azt, hogy az agy fiatalabb vagy öregebb a vizsgált egyén tényleges életkoránál. Az algoritmus segítségével azután a kutatók megállapították a vizsgálatban szereplő személyek további 70 százalékánál is az agy relatív életkorát.

Az agyi teljesítményteszteken az alacsonyabb agyi életkorú emberek jobban szerepeltek, mint a magasabb agyi életkorú kortársaik.

Erdeti forrás: https://www.nature.com/articles/s41598-019-56089-4

Hirado.hu

Fotó: pexel.com