A Microsoft fejlesztései révén az emberek dolgozhatnak, tanulhatnak és kapcsolatban maradhatnak egymással az egész világon

Interjú Christopher Mattheisennel, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatójával

2021. június 4. péntek, 07:43
A Microsoft Magyarország minden éveben jelen van az Infoparlament elődói között. Christopher Mattheisen, ügyvezető igazgató június 10-én, ezúttal online formában beszél majd az elmúlt egy tapasztalatairól és a vállalat előtt álló fejlesztési lehetőségekről.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- Infotér: Kérem értékelje a járvány kirobbanása óta eltel egy évet az otthoni munkavégzés és a digitális oktatás szempontjából?

- Christopher Mattheisen: Menjünk egy kicsit vissza az időbe. Még javában olyan világban éltünk, ahol az átlagembernek álmában sem jutott volna eszébe az, amibe aztán egyik napról a másikra kollektíve belecsöppentünk, de mi már ekkor is a digitális transzformáció fontosságáról beszéltünk, erre buzdítottuk ügyfeleinket. 2019 végén az infokommunikációs iparág szakmai szervezetével, az IVSZ-szel egy újszerű, makrogazdasági szemléletű kutatást folytattunk le, amely a digitális gazdaság súlyát volt hivatott megállapítani a teljes nemzetgazdaságon belül. Az általunk is publikált eredmények már akkor előrevetítették, hogy 2024-re a magyar GDP negyedét a digitális gazdaság adja majd, hogy minden ötödik ember munkahelye a digitális átalakulásnak lesz köszönhető, és nem mellesleg, a digitalizáció válságállóbbá teszi nemcsak az ebben élenjáró vállalkozásokat, hanem a teljes nemzetgazdaságot. Az élet különös fintora, hogy rajtunk kívül álló okok miatt, 2020 lett az az év, amikor mindenki, nemcsak a vállalatok, nemcsak az állam és az önkormányzatok, de mi magánemberek, családtagként és barátként is elkezdtük komolyan venni a digitalizációt.

Általánosan azt tapasztaltuk, hogy a magyarországi szervezetek, a pandémiás időszak alatt gyorsuló ütemben valósítják meg a digitális átalakulást annak érdekében, hogy jobb eszközöket biztosítsanak munkatársaiknak, optimalizálják működésüket, megszólíthassák ügyfeleiket, és egyes esetekben akár radikálisan átalakítsák termékeiket és szolgáltatásaikat. A vezetőknek szakítaniuk kellett a régi módszerekkel, és újra kellett gondolniuk, hogy mit is jelent a hatékonyság, a produktivitás. 

Ami az oktatást illeti, a digitális módszerek beépítése a mindennapi oktatásba a járványhelyzettől függetlenül is fontos. Miközben, egy éve, 2020. március 13-án, a tanárok nagy része zavartan állt a frissen eszkalálódott járványhelyzetben egyik napról a másikra online térbe kényszerült oktatás láttán, a digitális együttműködésben tapasztalattal rendelkező intézmények bátran kapcsoltak a következő sebességfokozatba, és ültették át a Microsoft megoldások használatában megszerzett tudásukat az oktatásba. Mára elmondható, hogy huszonötszörösére nőtt a Microsoft Teams felhasználók száma Magyarországon az oktatásban az egy évvel korábbi adathoz képest. A digitális oktatásra természetesen fel kell készíteni a diákokat és a tanárokat is – hiszen ez is egy fontos képesség, amit el kell sajátítani. Ebben a Microsoft elkötelezett partnere az egész oktatási rendszernek és Magyarországnak.

- A Microsoft milyen eszközöket nyújt ezekhez. Mik a tapasztalatok, hogyan "vizsgáztak" ezek?

- Christopher Mattheisen: A koronavírus-járványra adott első, tavaly tavaszi globális reakciók eredményeként két évnyi digitális átalakulást sikerült mindössze két hónap alatt megvalósítani. E kihívásokkal teli, bizonytalan időszakban ügyfeleink azt várták, és most is azt várják tőlünk, hogy segítsünk felgyorsítani saját digitális ellenálló képességük megteremtését, valamint okos beruházásokat megvalósítani a felhő, az intelligens megoldások és a biztonság terén.  Együttműködésre léptünk például orvosi kutatókkal, rendelkezésükre bocsátva fejlett AI-technológiáinkat és szakértelmünket; növeltük a frontvonalban dolgozó, a közösségek reagálását és helyreállását segítő nonprofit szervezetek támogatását; valamint jelentős lépéseket tettünk azért, hogy a szélessávú internet minél több ember számára elérhetővé váljon. A Teams népszerűsége például töretlenül nő, jól vizsgázott, mert valódi segítséget nyújtott ügyfeleinknek a hatékony távmunkakörnyezetek kialakításában. A Teams fontos szerepet játszik azoknak a gyakorlatoknak a kialakulásában, amelyek révén az emberek továbbra is dolgozhatnak, tanulhatnak és kapcsolatban maradhatnak egymással az egész világon.

- Mi az, amit véleményük szerint meg fogunk tartani a megszerzett tapasztalatok alapján?

- Christopher Mattheisen: Számos példát láthatunk a digitalizáció felgyorsítására a vállalkozások működésének minden területén – a gyártástól az értékesítésen át az ügyfélszolgálatig, valamint az ügyfelek új módszerekkel történő kiszolgálásáig: gondoljunk csak arra, mennyire elterjedt az utóbbi időben a kiskereskedelemben a bolton kívüli átvétel és az érintésmentes vásárlás, vagy az egészségügyben a távorvoslás. Ezek az értékek biztosan velünk maradnak a jövőben is.

- Mi az, ami egészen biztosan nem marad velünk?

- Christopher Mattheisen: Inkább úgy fogalmaznék, hogy mi az, ami biztosan nem maradhat a jelenlegi állapotban: a digitális képességek és a biztonság kérdéséhez való hozzáállás szintje.

Az új technológiák alkalmazása önmagában nem elegendő – a szervezeteknek fejlődniük is kell a segítségükkel. A technológiaközpontúság az üzleti ellenálló képesség kulcsa. A saját digitális képességeikre építő szervezetek gyorsabban tudnak talpra állni, és megerősödve kerülnek ki ebből a válságból. A Microsoft önmaga is rengeteget tesz a képzések népszerűsítéséért, mára elérte a 30 milliót azok száma, akik a tavaly június óta a Microsoft és a LinkedIn segítségével tettek szert az elhelyezkedésüket segítő digitális tudásra. Magyarországon eddig közel 50 ezren csatlakoztak az online továbbképzésekhez, ami nagyon ígéretes szám.

A távoli elérés fontosságának felértékelődése pedig egyre inkább szükségessé teszi a „zéró bizalom” elvére épülő biztonsági architektúra kialakítását, amely átfogó védelmet nyújt az emberek, az eszközök, az alkalmazások és az adatok számára. Mi vagyunk az egyetlen vállalat, amely olyan integrált, teljes körű biztonsági képességeket nyújt, amelyek naponta több mint 8 ezer milliárd jel elemzésén alapulnak.

- Milyen olyan fejlesztési lehetőségek előtt állnak, melyeket szükségességét a járvány helyzet miatt megváltozott munkakörülmények, mindennapok hívtak életre?

- Christopher Mattheisen: A Microsoft fejlesztései valójában a pandémia nélkül is a digitalis transzformáció széleskörű elősegítésének irányába mutattak már eddig is. Ezek nem új törekvések. Munkánk régóta fennálló elkötelezettségünkön alapul a digitális átalakulás felgyorsítása és a digitális ellenálló képesség megteremtése iránt, ami most újdonság, hogy fokozottan figyelembe vesszük a gazdaság átalakulása következtében létrejött új körülményeket és sürgető igényeket is.