A Telekom és a Telenor díjszabás-módosítása ügyében az NMHH megegyezésben bízik

2015. június 25. csütörtök, 22:16 • www.hirado.hu
A hatóság május végén, illetve június elején indított eljárást, mert több ponton felmerült az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályok megsértése a két mobilszolgáltató július 1-jétől tervezett, számos díjemelést tartalmazó szerződésmódosításával kapcsolatban. Közeli megoldásban bízik az NMHH a Telekom és a Telenor július 1-jétől tervezett kétoldalú szerződésmódosításainak ügyében. A szolgáltatók már megkezdték önkéntes vállalásaik végrehajtását - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az NMHH kifogásolja egyebek közt a szerződésmódosítási ajánlat közlési módját, valamint a szerződésmódosítás tervezett lebonyolítását. Az NMHH az eljárásban az előfizetői jogok lehető legteljesebb biztosítására törekszik. Ezért tárgyalásokat folytat a két szolgáltatóval az ügyek önkéntes vállalásokon alapuló, hatósági szerződéssel való lezárására. A szolgáltatók konstruktív együttműködésének köszönhetően a hatóság reményei szerint erre reális esély van legkésőbb július 1-jéig, a módosítások tervezett hatályba léptetéséig - olvasható a hatóság közleményében.

Hozzáteszi, az egyeztetések részleteiről az NMHH egyelőre nem ad tájékoztatást, hogy ne veszélyeztesse a megállapodás sikerét, és hogy az eljárások a fogyasztók érdekeinek leginkább megfelelő, legkedvezőbb módon zárulhassanak le. A hatósági szerződés előnye, hogy a felek megegyezésén alapul, így elkerülhetőek a hosszadalmas fellebbezések és bírósági eljárások, miközben a szerződés teljesítése a szolgáltatón ugyanúgy számon kérhető, mintha az ügyben határozat született volna.

A szolgáltatók önkéntes vállalásaiknak megfelelően már meg is tették az első lépéseket az előfizetők korrekt tájékoztatása felé, erről előzetesen a hatóságot is értesítették.

Az NMHH a közleményben emlékeztet rá, hogy kétoldalú szerződésmódosítás esetén az előfizetőknek lehetőségük van a szolgáltató ajánlatának elutasítására, de ehhez nyilatkozniuk kell a tájékoztatásban szereplő határidő végéig.