A virtuális térben találkoztak a hazai Smart City Univerzum képviselői

2020. november 20. péntek, 13:00
Második alkalommal rendezte meg a Digitális Jólét Program Okos Város Tudásközpontja a Civitas Sapiens’20 – Okos Város Konferenciát. A koronavírus okozta járványhelyzetre való tekintettel ezúttal online platformról jelentkeztek az előadók.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A konferencia fókuszában a digitalizáció előnyeinek, társadalomra gyakorolt pozitív hatásainak bemutatása állt. Célja, hogy jó gyakorlatokra ösztönözze a résztvevőket, és találkozási pontot teremtsen a magyar Smart City Univerzum tagjai számára.

Egymással párhuzamosan három szekcióban zajlottak az események. A hazai településmenedzsmentet érintő előadások mellett nemzetközi kitekintésre is lehetőség adódott, valamint interaktív kiállítás keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a legújabb magyar okosváros megoldásokkal és azok fejlesztőivel. Bemutatkoztak az MCC-DJPlab Smart City Challenge verseny résztvevői okos egyetemi campus fejlesztési ötleteikkel.

A Nemzeti Digitalizációs Stratégia fő irányai

Dr. Kelemen Csaba az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője előadását azzal kezdte, hogy a következő, 2021-2027-es támogatási időszak központi elemének tekintik a feltárt piaci hiányosságok megszüntetését. A Nemzeti Digitalizációs Stratégia (NDS) előkészítési folyamatának részeként − a források optimális hasznosítása érdekében − társadalmi egyeztetés történt. Kiemelte, hogy digitális infrastruktúra terén az egyes mutatókban ma már meglátszanak az elmúlt évek eredményei. Ilyen például a szélessáv elérése és a digitális készségek fejlesztése. A fókuszt jelen pillanatban a digitális gazdaságra szükséges irányítani, amelynek kiemelt szereplői a KKV-k. Fontos pillér a digitális kompetencia kérdése is. Ezen a területen is történtek előrelépések. Cél, hogy a közösségi média felhasználáson túl, a magyar állampolgárok képesek legyenek a magas hozzáadott értékű digitális szolgáltatások használatára is. A digitális gazdaságról szólva a főosztályvezető elmondta, hogy a vállalkozások működtetésének támogatását segítő szoftverek alkalmazása még mindig nem működik megfelelően. Fontos tudatosítani a KKV-k vezetőiben, hogy rövidesen a létezésüket fogja meghatározni ezen eszközök használata.

Okos városfejlesztések relevanciája 

Dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára elmondta, hogy a településeket érintő új kihívásokra való reagálás során − a technológiai megoldások mellett − az állampolgárok igényeire is tekintettel kell lenni. A jelenlegi járványügyi helyzet felgyorsította a digitális intézkedések bevezetését. A helyettes államtitkár fontosnak tartja, hogy a jelenlegi egyedi, szigetszerű fejlesztéseket egységes mederbe tereljék. A monori okosváros pilot program kapcsán köszönetet mondott a partnereknek. A projekt technológiai megoldásaival kapcsolatban kiemelte, hogy azok háromszor-négyszer költséghatékonyabbá tehetők egységes, kiterjesztett fejlesztés keretében, mint elszigetelt esetben. Előadása végén ismertette, hogy a települések a Belügyminisztérium felé nyújthatják be digitális fejlesztési elképzeléseiket. A programnak vannak kötelezően végrehajtandó elemei, de az egyedi igények is nagy figyelmet kapnak.

Indul a Digitális Magyar Falu Program!

Balla Attila a Digitális Jólét Program digitális vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese bejelentette a Digitális Magyar Falu Program létrehozását, amely szorosan kapcsolódik a 2019-ben életre hívott Magyar Falu Programhoz. A program célkitűzése a magyar falvak megtartó erejének és az ott élők életszínvonalának növelése, a vidéki életforma hagyományos vonzerejének erősítése, mindezt okos, digitális megoldások alkalmazásával segítve. A DJP agilis fejlesztőként szeretne fellépni a folyamatban. Az ügyvezető-helyettes elmondta, hogy a stratégia alkotás kora véget ért, és a program eljutott a megvalósítás fázisába. A projekt célja, hogy integrálja a folyamatban részt vevőket, együttműködéseket generáljon, felmérje a valós igényeket, fejlessze a felhasználói kompetenciákat és elvégezze a társadalmasításhoz köthető feladatokat.

Az intézkedések közül kiemelte a betelepülési és beruházási platformot, amelyen a település munkaerőpiaci térképéről, a szolgáltatások elérhetőségéről, statisztikákról tájékozódhatnak az érdeklődők. Itt rendelkezésre álló mobil alkalmazás és webes felület önkormányzati tájékoztató rendszerként is funkcionál, segíti az önkormányzat és lakosság közötti kommunikációt, lehetővé teszi a lakossági bejelentéseket, digitális termelői piacot hoz létre.