A Vodafone önálló cégekbe szervezi ki az európai leányvállalatainál működő passzív bázisállomás-elemeket

Interjú Dr- Budai J. Gergővel, a Vodafone Magyarország alelnökével

2020. október 22. csütörtök, 13:41
5G szolgáltatás fejlesztése. Együttműködés a Budapesti Műszaki Egyetemmel. A Vantage Towers Magyarország létrejötte. Mozgalmas hónapok vannak a Vodafone Magyarország mögött. A részletekről Budai J. Gergővel, a Vodafone Magyarország vállalti kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesével, az Igazgatóság alelnökével beszélgettünk.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
- A világjárvány hatására szinte egyik napról a másikra alakult át az életünk. Telekommunikációs vállalatként mit tapasztaltak az elmúlt fél évben? És milyen szerepe lehet a szektornak a gazdaság újraindításában?

- Úgy gondolom, hogy az infokommunikáció elmúlt hónapokban betöltött nélkülözhetetlen szerepe vitathatatlan. Nagyon büszke vagyok az iparágunkra, az ország európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű hálózati infrastruktúrája jól vizsgázott. Hálózataink lehetővé tették, hogy szeretteinkkel érintkezhessünk, hogy otthonról dolgozhassunk, taníthassunk, tanulhassunk és, hogy nagy létszámban is megtarthassunk olyan pótolhatatlan eseményeket, mint az Infotér konferencia.

Most, a gazdaság újraindításában az infokommunikációs szektornak ismét fontos szerepe van. Épp ezért folytatjuk a mobil és vezetékes fejlesztéseinket, megőrizve ezáltal többezer munkahely biztonságát, valamint beszállítóink és partnereink versenyképességét.  

- Ha jól tudom, szinte napra pontosan 1 éve indította el az ország első kereskedelmi 5G szolgáltatását – az elmúlt hetekben pedig 5G hálózatfejlesztést jelentettek be. Hol tart ma Magyarországon az 5G és mi indokolta az újabb fejlesztést?

- Így van, 2019 őszén a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indítottuk el Budapest belvárosában az ország első, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását.

Márciusban közel 40 milliárd forint értékben vásároltunk újabb frekvenciákat az NMHH frekvencia aukcióján: összesen 80 MHz-et az 5G hálózat bővítését szolgáló 3500 MHz-es és 700MHz-es frekvenciákból.

Ennek köszönhetően tovább tudjuk fejleszteni kereskedelmi 5G szolgáltatásunkat: nyáron bejelentettük, hogy folytatódik a kiépítés a megyeszékhelyeken, illetve az elkövetkező hetekben Budapesten és környékén közel 200 bázisállomáson fogjuk felkapcsolni az 5G-t, amivel a főváros szinte teljes területén képesek leszünk biztosítani a kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatást ügyfeleink számára.

- Nemrég együttműködési megállapodást írtak alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, amely szintén érinti a Vodafone 5G hálózatát. Mesélne erről egy kicsit bővebben?

- Abban, hogy az 5G elképesztő képességei több emberhez eljuthassanak és felderíthessük a technológia minél szélesebb körű felhasználási lehetőségeit, a jelen és a jövő mérnökgenerációjának nagy szerepe lesz. Épp ezért különösen fontos, hogy a hallgatók olyan műszaki oktatásban részesüljenek, amely a munkaerőpiacon naprakész tapasztalatokkal látja el őket. Ehhez szeretnénk hozzájárulni azáltal, hogy elvisszük az egyetemre napjaink legfontosabb technológiáját, az 5G-t.

Az Egyetemmel kötött együttműködés keretében saját maghálózatunkból elkülönített, 40 MHz frekvenciát bocsátunk a BME rendelkezésére a 3500 MHz-es sávban, amely alkalmas lesz az Egyetem teljes területe felett az 5G hálózatának működtetéséhez. Mindez elősegíti az Egyetemen az 5G-re épülő innovációk fejlesztését, valamint a BME és a Vodafone közös részvételét az Európai Unió 5G tematikájú kutatás-fejlesztési programjaiban.

- Júliusban jelentették be, hogy önálló cégekbe szervezik a hálózat működtetéséhez elengedhetetlen bázisállomásokat. Miért volt erre szükség, hol tart most ez a folyamat?

- Anyavállalatunk, a Vodafone Csoport tavaly jelentette be, hogy a hatékonyabb eszközhasznosítás és a fenntarthatóság érdekében önálló cégekbe szervezi ki az európai leányvállalatainál működő passzív bázisállomás-elemeket.

Novemberi indulással a Vodafone Magyarország is csatlakozik a csoportszintű kezdeményezéshez, melynek részeként az újonnan létrejövő Vantage Towers Magyarország veszi át hozzávetőlegesen kétezer bázisállomás passzív infrastruktúráját és üzemeltetését. Ez az átalakulás Magyarországon is támogatja a hálózatmegosztási konstrukciók elterjedését.

A Vantage Towers számára továbbá kiemelt prioritás lesz a fenntarthatóság, így valamennyi hazai bázisállomásunk áramfogyasztását 2020 novemberétől teljes egészében megújuló