A Waze megkapja az Androidra a Google digitális asszisztensét

2019. június 17. hétfő, 09:00 • hirado.hu
Hangvezérléssel fog működni a Waze, többet nem kell a kezünkbe venni a telefont vezetés közben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Waze annak idején úttörő módon fejlesztéseibe azzal vonta be a civil társadalmat, hogy az emberek visszajelzéseire építette a forgalmi jelentések zömét, ezzel pedig naprakésszé, egyben szuper népszerűvé vált, annyira, hogy a Google 2013-ban fel is vásárolta.

Azóta már a Waze egy-egy funckióját integrálták a Google Térképbe is, most a Waze kapott egy új funkciót a Googletől – megjelent benne a Google Assistant gomb.

A Google digitális asszisztense már év elején bekerült a Google Térképbe. Az iPhone-felhasználókhoz némiképp trójai faló formájában érkezett, jellemzően ők is azt használják a Siri helyett.

Ami a Waze-t illeti, csak az Android számára elérhető ez a funkció. Elsősorban az USA-ban indul be, a Waze-specifikus parancsok pedig valószínűleg nem fognak működni az Android Auto-ban.

A lényege az, hogy a Google abba az irányba tereli a felhasználókat, hogy a képernyő megérintése nélkül, hangvezérléssel tudják jelenteni a forgalmi helyzeteket.

Mindössze meg kell kérni, kerülje el az az útdíjakat, vagy jelentse a forgalmat. Egyelőre magyarul még nem beszél a rendszer, jelenleg jellemzően ezt angolul tudjuk megtenni, mint például „Hey Google, report traffic” vagy „Hey Google, show me alternate routes” - közölte a 9to5Google.

A figyelmeztetéseken kívül a Google Assistant ugyanazokat a dolgokat lesz képes, mint a Google Térkép, például a zene vagy a podcastok vezérlése, a célállomások beállítása és a hívások indítása.

Sokak dolgát megkönnyítik majd ezzel, de talán van miért aggódni. A hangrögzítő rendszer ugyanis folyamatosan be van kapcsolva, valamint a helymeghatározás is.

Emellett figyelni kell arra is, hogy az alkalmazással ne indítsunk túl sok különböző dolgot egyszerre, mert ezek inkább elterelik a figyelmünket, mintsem biztonságosabbá tennék a vezetést. Mert, ugye még chatelési lehetőség is van benne.