A Born to Be Mobile konferencia második napja

2011. április 15. péntek, 02:46 • infoter.eu
Kormányzati informatikával, innovatív infokommunikációs megoldásokkal, vállalati hatékonyságot növelő eszközökkel, valamint az iparági informatika kihívásait tárgyaló esettanulmányokkal és beszélgetésekkel folytatódott az IVSZ és az itBusiness közös szervezésű, Business & Technology - Born to Be Mobile konferenciája Siófokon.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Nyerhet-e a közigazgatás informatikai fejlesztésekkel, és ha igen, miként lehet ezt mérni? Kinek kell ezeket a fejlesztéseket kezdeményezni? Intézményen belül vagy külső cégek bevonásával történjen a megvalósítás? A második napot indító kerekasztal-beszélgetés ezekre kérdésekre kereste a választ.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a közigazgatás területén nehezen kimutatható a haszon és a megtérülés, mivel az jellemzően az állampolgároknál és a működésben jelentkezik, tehát nem, vagy csak nehezen számszerűsíthető. Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke ennek kapcsán rámutatott, hogy a különféle állami hivatalok közötti adatszolgáltatás ingyenesen történik, ezért gazdaságossági adatokat itt nem lehet mérni. Bojta János, az IVSZ tanácsadó munkacsoportjának a vezetője is úgy gondolja, hogy nem lehet üzleti alapon kezelni a közigazgatást, mert itt nem üzletről van szó. Szerinte inkább a szolgáltatás minősége kell legyen a mérce. A minőségjavulás meglétét, illetve nemlétét folyamatos monitorozással lehet ellenőrizni - véli Kratochwill Péter, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke.

Az informatikára már a jogszabály alkotás során gondolni kell. Ha a jog megfelelően működik, akkor az már önmagában garantálja az eredményességet – mutatott rá Bojta János, aki a projekttípusok közül az informatikai bevezetéseket tartja a legkockázatosabbnak, mivel a kívánt minőség, a határidő, illetve a tervezett költségek hármas egységét nehéz tartani. A tanácsadó mindezt a megfelelő jogalkotás hiányának tudja be.

Futó Iván, a NAV Informatikai Intézet főigazgatója a folyamatmenedzsment fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte megfelelő dokumentáció esetén, már lezárult, sikeres projektek tudásbázisának felhasználásával hatékonyabbá tehetők a bevezetések, illetve az esetlegesen félbehagyott fejlesztéseket sem kell a nulláról újraindítani. Vetési Iván a belső szakmai stáb szükségességét hangsúlyozta, amely meg tudja fogalmazni a pontos elvárásokat a szállító felé. Utóbbitól szerinte nem várható el, hogy rendelkezzen azokkal az ismeretekkel (például az adott intézmény belső folyamatairól), amelyek feltétlenül szükségesek a sikeres projekthez. Ellenben ideális esetben kellően rugalmas ahhoz, hogy az időközben bekövetkező változásokra gyorsan reagáljon.

Az üzlet vagy az IT diktál?

CEO-k és CIO-k vitatták meg informatikai döntésekkel, beruházásokkal kapcsolatos nézeteiket a rendezvény záró kerekasztal-beszélgetésén.

Egy vezérigazgatónak nem IT típusú, hanem üzleti döntéseket kell hozni – mondta Alföldi Ferenc, a Budapest Bank informatikai igazgatója. Szerinte minden IT döntés egyben üzleti döntés is, ezért az  informatikai vezetőnek elsősorban azt kell figyelembe vennie, amikor elképzeléseit a cégvezető irányába közvetíti, hogy az miként viszi előre az üzletet, hogyan változtatja meg a folyamatokat. Döntéseiket pedig az üzleti igények figyelembevételével kell meghozniuk. Amit a szakember mindenképpen fontosnak tart, hogy a CEO és a CIO között bizalmi viszony alakuljon ki, ugyanis csak abban az esetben tudnak hatékonyan együtt dolgozni, ha elfogadják egymás véleményét.

Szűcs Vince, a Richter Gedeon informatikai igazgatója úgy véli, ha egy üzleti vezető IT kérdésekkel kezd el foglalkozni, abból sok jó nem sülhet ki. Neki azt kell eldöntenie, hogy milyen üzleti változást szeretne elérni és erre mennyit tud fordítani. Az informatikai vezetőnek viszont tudnia kell az elképzeléseit üzleti nyelven tálalni.

Kovács Zoltán, a Díjbeszedő Holding vezérigazgatója meglátása szerint a CEO-k számára nehézséget okoz informatikai kérdésekben dönteni, bármilyen jól is legyenek az elképzelések tálalva. Különösen, ha valamilyen technológiai váltásról van szó.

A vezérigazgató feladata olyan kommunikációt kialakítani vállalaton belül, hogy az emberek értsék egymást – mondta Kassai Ákos, az E-Star vezérigazgatója. Emellett fontosnak tartja, hogy akinél az adott feladatra vonatkozó tudás van, az a döntéshozatal során tudjon élni ezzel.

Konkrét megoldások

A konferencia szakmai előadásokban, konkrét megoldások ismertetésében is bővelkedett. A prezentációk és esettanulmányok mindkét nap három szekcióban zajlottak: Innovatív ict-megoldások, Vállalati hatékonyságot növelő megoldások, valamint Iparági informatikai kihívások.

Az Innovatív ict-megoldások szekció a mobilitásban rejlő lehetőségek mellett elsősorban a biztonsági kérdésekkel foglalkozott. A vállalati hatékonyságot növelő megoldások címet viselő szekció a szolgáltatások minőségjavításának, illetve a folyamatok optimalizálásának mobil technológia általi lehetőségeit tárgyalta. Az Iparági informatikai kihívások panel pedig konkrét felhasználási területeken felmerülő problémákat vitatott meg, illetve mutatott be megoldási lehetőségeket esettanulmányokon keresztül.

Árokszállási Gábor