A Hamisítással és Kalózkodással foglalkozó Európai Megfigyelőközpont ma Budapesten ülésezik

2011. május 17. kedd, 02:47 • www.sztnh.gov.hu
2011. május 17-én Budapesten rendezik meg a Hamisítással és Kalózkodással foglalkozó Európai Megfigyelőközpont (European Observatory on Counterfeiting and Piracy) nemzeti képviselőinek plenáris ülését. Az Európai Bizottság 2009-ben hozta létre a Megfigyelőközpontot a hamisítás és a szerzői jogi az kalózkodás elleni küzdelem közösségi szintű koordinátoraként.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A Megfigyelőközpont legfontosabb célkitűzései a hamisításra és kalózkodásra vonatkozó adatok és információk összegyűjtése, elemzése, és ezekre vonatkozóan egységes módszertan kidolgozása az Unióban, valamint a sikeres tagállami módszerek, legjobb gyakorlatok azonosítása, népszerűsítése és terjesztése mind a hatósági jogérvényesítés, az iparági stratégiák, mind a lakossági tudatosságnövelő kezdeményezések terén. A Megfigyelőközpont küldetése, hogy a szellemitulajdon-jogok érvényesítésének megerősítésében előmozdítsa a közszféra és a magánszektor közötti partnerséget, amelyet összetétele is tükröz, hiszen a Megfigyelőközpont tagjai egyrészt a tagállamok által kijelölt nemzeti képviselők, másrészt a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelemben leginkább érdekelt és legtöbb tapasztalattal rendelkező, különböző gazdasági szektorokat képviselő európai és országos szintű szervezetek.

A Megfigyelőközpont nemzeti képviselőinek május 17-i budapesti ülésén áttekintik a Megfigyelőközpont keretében végzett eddigi tevékenységet és eredményeket, kiemelten fognak foglalkozni a hamisítás és kalózkodás mértékének és hatásainak feltérképezésére, számszerű becslésére szolgáló módszertan kialakításával kapcsolatos folyamatban lévő tanulmánnyal, a fogyasztók szellemitulajdon-védelmi tudatosságának növelését célzó stratégiai tervekkel, valamint a hamis áruk interneten való terjesztése elleni fellépési lehetőségekkel. A május 17-i ülés napirendi pontjai között szerepel a Megfigyelőközpont szervezeti, financiális és operatív működésével kapcsolatos jövőbeni változásokról és hosszú távú tervekről való tájékoztatás is, e vonatkozásban részt vesz az ülésen a Megfigyelőközpont eddigi koordinációs feladatait teljes mértékben ellátó Európai Bizottság részéről Margot Fröhlinger, az Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóságának szellemi tulajdonért felelős igazgatója, valamint a jövőbeni szerepvállalását előre jelezve a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal elnökhelyettese, Christian Archambeau is. A tagállami legjobb gyakorlatok bemutatása körében a magyarországi hamisítás elleni stratégiai célkitűzésekről és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület eddig elért eredményeiről Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese fog beszámolni.

Forrás

http://www.sztnh.gov.hu/hirek/

Kapcslódó link

The European Observatory on Counterfeiting and Piracy