A magyar elnökség barátai a Facebookon

2011. január 6. csütörtök, 02:36 • http://www.eu2011.hu/hu/hir/magyar-elnokseg-baratai-facebookon
Martonyi János külügyminiszter és Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár felhívását tesszük közzé: "Az Európai Unió Tanácsának hat hónapos elnöklése egyszerre hatalmas feladat, történelmi lehetőség és belátható időn belül vissza nem térő alkalom arra, hogy „megmutassuk Magyarországot” Európának és a világnak. Az elnökség a hosszú távú építkezés, országkép-formálás és politikai bizalomépítés rendkívül fontos eszköze. A félév során számtalan alkalmunk nyílik majd arra, hogy bebizonyítsuk: új tagállamként is képesek vagyunk irányítani az uniós adminisztrációt, sikeresen vezetni a tagállamok tanácskozásait és kompromisszumokat létrehozni a felek között.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Nem példa nélküli persze, hogy egy tagállamnak – különösen, ha első ízben tesz eleget ennek a feladatnak –, megkérdőjelezik az EU-elnökségre való alkalmasságát. A szlovéneket kikezdték, mert egy „miniállam” túl kicsi egy ilyen feladathoz, a cseheket, mert volt egy EU-szkeptikus elnökük és kormányválság fenyegette őket (majd bukott is a kormány), de még a tucatnyi soros elnökség tapasztalatával rendelkező belgáktól is rettegtek legutóbb, mert ügyvezető szövetségi kormány volt hivatalban.

Ennek ellenére sokkolta a magyar elnökségi stábot, hogy néhány nappal „hivatalba lépésünk” előtt, többen – belföldön és külföldön – megkérdőjelezték Magyarország alkalmasságát az elnökségre.

Meggyőződésünk, hogy kiválóan felkészültünk az elnökségi feladatok ellátására. A programunk realista, a kihívásokat látjuk, lehetőségeinket számba vettük, körültekintően és egyenként felmértük tagállami partnereink elvárásait és érzékenységeit. Elsődleges célunk, hogy a legfontosabb EU-dossziékat előre vigyük, de emellett ki fogjuk használni a nyilvánvaló külpolitikai és országimázzsal kapcsolatos lehetőségeket is. Nehéz időszak áll előttünk, de elkötelezett csapattal vágunk neki az elnökségi félévnek, amelyben megfelelő arányban keveredik a tapasztalat és a fiatalos lendület.

Őszintén reméljük, hogy az EU-elnökség sikerre vitelének céljával mindenki egyetért. Ezért létrehoztuk "A magyar elnökség barátai" oldalt, ahol a magyar elnökség minden támogatója a belpolitikai helyzetről vallott véleményétől függetlenül, klikkelésével kifejezheti, hogy látja az elnökségben rejlő kivételes lehetőségeket és szurkol közös sikerünkért."

Forrás: http://www.eu2011.hu