A múlt adatai a világhálón - Digitális História adatbázis

Az adatokon alapuló történelmi érvelés kultúrájának erősítése az MTA Történettudományi Intézetének egyik fő célja azzal a digitális történeti adatbázissal, amely a közelmúltban vált elérhetővé az akadémiai kutatóintézet honlapján. A folyamatosan frissülő Történelmi Tárban egyebek mellett kronológiákat, térképeket, életrajzokat és digitalizált könyveket is találhatnak az érdeklődők. A gyorsan, könnyen megtalálható tények, legyenek azok például dátumok, gazdasági, vagy szociológiai statisztikák, illetve életrajzi adatok, nélkülözhetetlenek a történészek számára - hangsúlyozta az mta.hu-nak nyilatkozva Burucs Kornélia, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. 

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A kutató szerint az adattárak jelentősége a következő évtizedek történettudományában erősödni fog. A történész kiemelte: egymással összehasonlítható adatok nélkül elképzelhetetlen annak a korkövetelménynek a teljesítése, amely szerint a nemzeti történelmet európai és globális méretekben kell tudni értékelni. - Ezért hozta létre az MTA TTI azt a digitális adatbázist, amely a kutatók digitális eszközrendszereként megkönnyíti a szakemberek számára, hogy a történelem különböző tényezőit és hatásait együttesen vizsgálják - mondta Burucs Kornélia, aki Glatz Ferenc akadémikussal, az MTA volt elnökével együtt szerkeszti az intézet honlapján az "adatbázisok" menüpont alatt elérhető Történelmi Tárat. A folyamatosan frissülő adatbázis gondozásában rajtuk kívül még kilenc történész - Pótó János, Szász Zoltán, Zsoldos Attila, Fodor Pál, Gecsényi Lajos, Csorba László, Pók Attila, Kertész István, Demeter Zsuzsanna - vesz részt. Az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa a célokról szólva úgy fogalmazott: egy olyan, könnyen elérhető adatbázist akartak létrehozni, amely hozzájárulhat az adatokon alapuló történelmi érvelés kultúrájának erősítéséhez és azokban is kedvet ébreszthet a történeti kutatásokhoz, akik megbízható adatbázis híján eddig nem vállalkoztak erre.

A Történelmi Táron már most is elérhető az Eseménytár, amelyben Kr.e. 500-100-tól egészen 2000-ig 1730 oldalon tallózhatunk a magyar múltban.  Használhatók a magyar és nemzetközi politikatörténeti, illetve hadtörténeti kronológiák digitalizált változatai, valamint a Térképtár is, amelyben kronológiai sorrendben az 52 legfontosabbnak ítélt történelmi térkép található meg 1541-ig.

Az adatokat még nem tartalmazó Emléktárban korabeli dokumentumok digitalizált változatait, képi emlékeket - korabeli és utólagos ábrázolásokat - hangtárat találhatnak majd az érdeklődők, a Névtárban pedig egy-egy történelmi személy életpályáját, valamint családok leszármazási és rokonsági rendjének leírását böngészhetik az oldalra látogatók.

Az egyelőre szintén nem aktivált Statisztikai adatok menüpont alatt korabeli és a történészek által utólag szerkesztett statisztikai adatsorokhoz juthatnak hozzá a kutatók.

A tervek szerint a magyar történelemről kaphat átfogó képet az, aki a Magyarok krónikája címet viselő menüre kattint majd. A szerkesztők ebben 16 részre bontva fogják ismertetni hazánk történetének főbb korszakait: az egyes időszakokat rövid bevezetőben jellemzik, közlik a hozzá tartozó kronológiát, valamint a legfontosabb eseményekhez-folyamatokhoz kapcsolódó dokumentumokat. A magyarok krónikája című kötet 2000. évi kiadásán alapuló adatbázissal a szerkesztők a magyar állam és nemzet története iránt érdeklődő külföldiek eligazodását is szeretnék megkönnyíteni. Ezért az információk a magyaron kívül angol, német, francia és orosz nyelven is olvashatók lesznek a jövőben.

A Történelmi Tár készítői kiemelten törekednek arra, hogy bemutassák a történészi hivatást. Ezért gyűjtik össze Történetírás címszó alatt történészek életrajzi adatait, a történettudomány intézményeinek, és folyóiratainak leírását és a tervek szerint útjára indítanak majd egy folyamatosan bővülő történelmi fogalomtárat is.

Történelmi Tár

Forrás: mta.hu