A petíciók nagyobb része már online érkezik az Európai Parlamenthez

2011. május 18. szerda, 02:43 • Európai Parlament
Továbbra is környezetvédelmi és alapjogi kérdésekkel kapcsolatban nyújtanak be leggyakrabban petíciót az uniós polgárok az Európai Parlamenthez - derül ki a petíciós szakbizottság 2010. évi jelentéséből. Egyre többen élnek az internet nyújtotta lehetőségekkel is: a tavalyi 1655 petíció 63%-a online érkezett a Parlamenthez. A petíciós jog lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok, természetes vagy jogi személyek az EU hatáskörébe tartozó, őket érintő kérdésekben petíciót nyújtsanak be az Európai Parlamenthez. Általában akkor élnek ezzel a lehetőséggel, ha az uniós szabályok megsértésére, az előírások be nem tartására szeretnék felhívni a Parlament figyelmét az őket közvetlenül érintő esetekkel kapcsolatban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Minden kezdet nehéz

A petíciós jog nem új keletű. 1958-ban érkezett az első a Parlament elődjéhez, az akkor még Parlamenti Közgyűlés névre hallgató intézményhez. A petíció holland benyújtói arra voltak kíváncsiak, hogy egy fémhulladékkal kapcsolatos visszaélés elszenvedőiként miként juthatnak kártérítéshez. Az első beadvány után több éves csend következett, 1964-ig kellett várni a második petícióra. Az Európai Közösségek tagállamainak polgárai azonban nem igen voltak aktívak ezt követően sem: 1974-ig sosem érkezett évente tíznél több petíció. Ahogy viszont egyre bővült a Parlament hatásköre, úgy nőtt a beérkező petíciók száma is. 2010-ben 1655 petíció érkezett a Parlamenthez.

A 2010-ben benyújtott petíciók fele volt érvényes

A benyújtott petíciók igen sok különböző témát felöleltek. Érkezett beadvány félrevezető vállalkozói hirdetési adatbázissal kapcsolatban, az uniós környezetvédelmi szabályok megszegéséről, de volt olyan beadvány is, amely könnyebben olvasható szavatossági információkat szeretett volna az élelmiszerek csomagolásán. Egy német állampolgár azt kifogásolta, hogy egy osztrák síparadicsomban kedvezményes síbérlet jár a helyi lakosoknak, neki viszont nem, pedig ingatlana van a településen, bár nem állandó lakosa a falunak.

A 2010-ben beérkező 1655 petíció közül 864 (52%) volt befogadható, tehát ezek fogalmaztak meg olyan kérdéseket, amelyek az EU hatáskörébe tartoztak. Tavaly 2009-hez képest 14%-kal csökkent a petíciók száma. Ezzel megtört a korábbi évek tendenciája, amikor is évről évre több beadvány érkezett.

A beadványt készítők számára sokszor nem világos, hogy pontosan milyen kérdések tartoznak az uniós hatáskörbe, így olyankor is a Parlamentet keresik meg petíciójukkal, amikor az Európa Tanács vagy az Emberi Jogok Európai Bírósága lenne a megfelelő fórum számukra. Gyakori eset, hogy a tagállami bíróságok valamilyen döntését szeretnék a Parlament petíciós bizottságán keresztül megtámadni, erre viszont nincs lehetőség.

A benyújtott petíciók több mint fele Spanyolországgal, az EU-val, Németországgal és Olaszországgal foglalkozott, legtöbbször pedig környezetvédelmi és alapjogi kérdések voltak a témájuk. A legtöbb beadvány németül és angolul készült, de fontos tudni, hogy az Unió bármely hivatalos nyelvén lehet petíciót benyújtani. A legaktívabbak a németek, a spanyolok, az olaszok, a románok és a lengyelek voltak, a legkevésbé az észtek, szlovének és szlovákok éltek a petíció nyújtotta lehetőséggel. Egyre többen online juttatják el petíciójukat a Parlamenthez: tavaly az összes beadvány 63,2%-át küldték el interneten.

Polgári kezdeményezés 2012-től

Míg a Parlamenthez eljuttatott petíciókkal az uniós szabályok be nem tartásával kapcsolatban tehetnek bejelentést a polgárok, a 2012-től életbe lépő uniós polgári kezdeményezés segítségével javaslatot tehetnek arra, hogy valamilyen területen jogszabályjavaslatot készítsen az Európai Bizottság. Ehhez legalább hét különböző tagállam polgárait kell megnyerni, akiknek egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteniük. Ezt követően a Bizottságnak három hónapja lesz, hogy megvizsgálja a kezdeményezést és eldöntse, hogy mit tehet pontosan. Az első kezdeményezést 2012. április 1-jén indíthatják útnak.

A spanyol, baloldali Willy Meyer képviselő által a tavaly beérkezett petíciókról készített jelentésről június 14-én szavaz a Parlament petíciós szakbizottsága, a tervek szerint július 4-én pedig az EP plenárisa.

ITT nyújthat be ön is online petíciót