A tudomány és az innováció támogatása a sikeres fejlesztéspolitika záloga

A megújuló fejlesztéspolitikáról és a már elkészült tervekhez kapcsolódó pályázati rendszer kialakításáról folytatott megbeszélést Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára. Egyeztettek arról is, hogy a következő pályázati csomagba beépüljenek a tudomány képviselői részéről megfogalmazott célok, például a felfedező kutatások infrastruktúrájának fejlesztése, az akadémián és az egyetemeken működő tudományos műhelyek további támogatása, továbbá a fiatal kutatók itthon maradásának segítése, a külföldön dolgozó fiatalok hazahozatala.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár stratégiai együttműködésre törekszik a Magyar Tudományos Akadémiával az európai uniós és az Innovációs Alap forrásait hasznosító pályázati rendszer megújításában. Magyarország gazdasági növekedéséhez elengedhetetlen, hogy megőrizzük a munkahelyeket és újakat hozzunk létre. Ehhez azonban szükséges a tudományos kutatás, a fejlesztés és az innováció támogatása, a kis- és közepes vállalkozások megerősítése, a hazai termékek és szolgáltatások hozzáadott értékének növelése. Az Új Széchenyi Terv ehhez a célkitűzéshez minden szükséges feltételt biztosít.

Az Akadémia elnöke fontosnak tartja, hogy a felfedező kutatásoktól az innovációig ívelő pályázati konstrukciókat alakítsanak ki, amelyben a kutatás, a fejlesztés és az innováció minden eleme egyformán hangsúlyosan jelenik meg. Egyeztettek arról is, hogy a következő pályázati csomagba beépüljenek a tudomány képviselői részéről megfogalmazott célok, például a felfedező kutatások infrastruktúrájának fejlesztése, az akadémián és az egyetemeken működő tudományos műhelyek további támogatása, továbbá a fiatal kutatók itthon maradásának segítése, a külföldön dolgozó fiatalok hazahozatala. A megbeszélésen Pálinkás József kifejtette, hogy az MTA a magyar tudományos élet egészének köztestületeként örömmel vállal részt az együttműködésben, és a gazdasági növekedést megalapozó stratégiai dokumentumok elkészítésében. Pálinkás József az intézmény elnökeként minden eszközzel segíteni kívánja egy átlátható pályázati rendszer kialakítását, amely a források hatékony felhasználását eredményezi. 

Molnár Ágnes államtitkár a megbeszélésen ismertette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napokban veszi át a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalhoz benyújtott pályázatok kezelését. Az MTA elnöke szorgalmazta, hogy az átvett pályázatok támogatási szerződéseinek vizsgálatát a lehető leggyorsabban el kell végezni, és meg kell kezdeni az érvényes szerződéssel rendelkező pályázatok kifizetését. A tárgyaló felek abban is egyetértettek, hogy az innováció csak akkor lehet a gazdasági növekedés forrása, a tudomány és a kutatás akkor válhat kitörési ponttá, ha a fejlesztési forrásokat hatékonyabban és világos alapelvek mentén használják fel.