A XXI. század kitörési pontjai: tudásipar és innováció

Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár nyitotta meg a Parlament felsőházi üléstermében november 30-án megtartott „A magyar tudásipar és innováció kitörési pontjai” című szakmai konferenciát. Köszöntőjében az államtitkár elmondta: a tömegtermelés helyett a tudásipart és az innovációt a magyar nemzetgazdaság húzóágazatává kell tenni. Nyitrai Zsolt beszédében rámutatott arra, hogy a legtöbb ipari és termelési tevékenység mögött háttértámogatásként kivétel nélkül informatikai megoldások vannak. A termelésben nem vehetjük fel a versenyt más országokkal, ezért más utat kell választanunk annak érdekében, hogy sikeres legyen a magyar gazdaság.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az államtitkár szerint a magyar gazdaság versenyképessége csak úgy őrizhető meg, ha kormányzati szándék is párosul a magyar újító szellemhez. Meglátása szerint a Digitális Magyarország vitairat ezt a szándékot testesíti meg.

Nyitrai Zsolt szerint szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a 2011-es soros elnökség ideje alatt Magyarország érdekeit a legmagasabb szinten képviselhetjük az innováció területén is. Ugyanakkor az innovációs ipar fellendítésében kiemelt szerepet kell játszania a magyar kutatóközpontoknak és szellemi műhelyeknek, ezért kérte az államtitkár a szakma jelenlévő képviselőit, hogy a rendszer finomhangolása érdekében vegyenek részt a továbbiakban is az innovációs iparral kapcsolatos konzultációkban.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Kommunikációs Főosztály

Beszámoló a konferenciáról Dr. Nyitrai Zsolt honlapján