Adatvédelmi dilemmák az okostelefonok és szenzorok világában

2019. március 18. hétfő, 09:00 • m2mzona.hu
Vajon gondolunk-e arra, hogy a mobilunk folyamatosan követ minket, és nemcsak az utcán, hanem akár egy hipermarketben is?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Vagy például rengeteg szenzorral ellátott eszközt használunk igazán érzékeny egészségügyi mérésekhez. Biztos, hogy csak az érintettek, így az általunk felkért orvosok látják őket? A szenzitív adatok témakörét járta körbe az M2M Zóna legutóbbi adása.

Az egyik legfontosabb adatunk a tartózkodási helyünk, ami nemcsak a geolokációs adatot jelentheti, hanem akár egy üzleten belüli pozíciót is. Például egy multinacionális elektronikai áruház spanyolországi üzletében ezzel a módszerrel már azt is tudják monitorozni, hogy melyik polcnál vagy éppen melyik terméknél áll meg a vevő – mondta Ormós Zoltán internetjogász, ügyvéd a Trend FM műsorában.

A szakember hozzátette: az egyik következtetés, amit le lehet vonni ezekből a geolokációs adatokból természetesen az, hogy ki, mikor, hol tartózkodott. Ez pedig a büntetőügyekben, de akár munkaügyi perekben is nagyon fontos információ lehet.

Ellentétes folyamatok

Az Európai Unióban az látható, hogy az adatvédelmi szabályozás egyre szigorodik, és próbálják kikényszeríteni a cégektől, intézményektől, szervezetektől, hogy a személyes adatainkat csak a jogszabályok, illetve az adott magánszemélyek, érintettek hozzájárulása alapján lehessen kezelni.

A másik oldalon viszont azt lehet látni, hogy a fiatal generáció már a digitális világban nőtt fel, és nekik már teljesen természetes, hogy minél több mindent megosszanak magukról. Sőt, akár azt sem bánják, ha saját személyes adataikkal fizetnek az ingyenes szolgáltatásokért – részletezte az internetjogász.