Anglia felhagy a központosított, elektronikus kórlapok rendszerével

2011. szeptember 23. péntek, 08:15 • eGov HírlevélAnglia, egészségügy
Az angol állami egészségügyi szolgálat hatalmas informatikai beruházása, amely az elektronikus kórlapok országos rendszerének kiépítését jelentette volna, régóta botrányok sorát produkálta. Mindeközben a rendszer képtelen az eredetileg megfogalmazott célokat teljesíteni, ezért a programot törlik.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    A 12,7 milliárd fontba kerülő rendszer túl sokat akart elérni, a technológia közben változott, az ismételten beleölt erőforrások ellenére az angol Egészségügyi Minisztériumból származó értékelés szerint: „Töménytelen mennyiségű pénzt pazaroltak el, amelyet az ápolókra és a betegápolás javítására kellett volna költeni, a nemzetközi informatikai nagyvállalatok helyett.”
    Mivel a rendszer képtelen az eredetileg megfogalmazott célokat teljesíteni a funkcionalitás, a használat és az elvárt előnyök tekintetében, továbbá a teljesítés ideje (évekkel!) és költségei reménytelenül eltérnek a tervezett céloktól, ezért a programot törlik. Ismert dolog, hogy Anglia is komoly költségvetési nehézségekkel küszködik.
    A központilag elhatározott, minden kórházra kötelező rendszer helyett a helyi, regionális, rugalmas megoldásokat részesítik ezentúl előnyben.