Applikáción is elérhetők a levéltári iratok

2020. augusztus 27. csütörtök, 07:23
Levéltári iratok, köztük hang- és képanyagok hozzáférését teszi lehetővé diákok, pedagógusok és felsőoktatási oktatók számára az Oktatólapok elnevezésű applikáció, amelyet szerdán mutattak be Budapesten.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára kiemelte: az Oktatólapokkal tájékozódhatnak a diákok egy-egy őket kiemelten érdeklő témában, a tanárok segítséget kaphatnak a munkájukhoz, valamint akár készségfejlesztésre is használhatók a feltöltött oktatóanyagok.

Ismertette: az applikáció segítségével húszmillió dokumentum tölthető le és válik hozzáférhetővé bárki számára. Fontos része az Oktatólapoknak a családfakutatás, márpedig egy nemzet akkor lehet erős, ha erősek a családi kötelékek - mutatott rá az államtitkár. Kitért a nemzet közösségének megerősítésére is, mondván: ha a nemzeti alapok nincsenek meg, az sok esetben talajvesztést eredményezhet.

A levéltári anyagok digitalizálása területén Európában is a vezető államok közé tartozik Magyarország - jegyezte meg. Rétvári Bence kijelentette: napjainkban újra divatja van a történelem újraírásának. "Ha olvassuk a híreket, (.) azt látjuk, már a múlt sem a régi egyes szempontokból" - fogalmazott, hozzátéve: ezért is kiemelten fontos a levéltár működése, ahol a különböző iratokat megőrizték az évszázadok során.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese elmondta: azt szeretnék bemutatni, hogy milyen sokszínű a levéltári feladatellátás, valamint azt, hogy egy világjárvány sem akadályozta a levéltárakat szolgáltatásaik fejlesztésében. Egyre szélesebb körben elérhetők például a virtuális kiállítások - közölte, majd külön felhívta a figyelmet a hétfőn megnyílt A nemzet emlékezete kiállításra is.

A levéltár háttéranyaga szerint a korábban felsőoktatási segédletként használt Oktatólapok szolgáltatást a középiskolás segédanyagoktól egészen az általános iskola alsó tagozatáig terjesztették ki, és a korábban külön-külön projektekben elérhető segédleteket egy felhasználóbarát oldalon egyesítették.

A felület nem csupán az összes korábbi oktatási tartalmat teszi elérhetővé, hanem gyakorló pedagógusok és a Digitális
Pedagógiai Módszertani Központ szakemberei által támogatott feladatokat rendel hozzá. A felhasználásra kész feladatokat témakörök alapján csoportosítja a segédlet.

A kiválasztott témában egy rövid ismertetés és a témához kapcsolódó összes feladat megtalálható. A feladatokhoz kapcsolódó képanyag egésze a levéltári gyűjteményre épül, a képeken szereplő dokumentumok digitális példánya teljes terjedelmében letölthető.
A találatok szűkíthetők a tanulók kora, tematikai egység szerint, illetve aszerint, hogy csoportos vagy egyéni munkát szeretnének végeztetni a diákokkal. Az oldal típus és a feladatok elvégzésére szánt idő szerint is megkülönbözteti a feladatokat, ezzel segítve a gyors és eredményes keresést - írták.

Az Oktatólapok tananyagát a levéltár a továbbiakban folyamatosan gazdagítja, a Magyar Nemzeti Múzeummal egyeztetve hasonló tananyagoknak az egymás rendszerében való elérhetőségét biztosítja és a tervek szerint más tantárgyakra is kiterjeszti.

Forrás: MTI.hu