Április 19. lehet Az elektronikus írástechnika napja

Új gépírási rekordot állítottak fel a nyíregyházi fiatalok

2012. április 23. hétfő, 07:20 • MTIEsélyegyenlőség, fogyatékosok, rekord, elektronikus, gépírás, maraton
A csoportos gépírás és az egyszerre legtöbben együtt gépelés új magyar rekordját is felállították a nyíregyházi Ridens Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium fogyatékkal élő tanulói. A kísérletben résztvevő 84 diák 28 órán keresztül folyamatosan gépelt, ezzel a tanulók megdöntötték a saját maguk által tavaly felállított 27 órás teljesítményt - mondta el Főfai Félix, a tagintézmény vezetője az MTI érdeklődésére. A rekord felállításának napját, április 19-ét Az elektronikus írástechnika napjaként szeretné ezentúl minden évben megrendezni a Ridens, amely így akarja felhívni a figyelmet a magyar nyelvhelyesség és a helyes írástechnika elsajátításának fontosságára.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

  A rekordkísérlet csütörtökön délelőtt kilenc órakor kezdődött, és pénteken délután egy óra körül ért véget: a diákok csapatokba szerveződve, harmincperces folyamatos másolásokkal és egy percen belüli váltásokkal dolgoztak. Az eltelt 28 óra alatt összesen mintegy egymillió karaktert ütöttek le a számítógépek billentyűzetein a diákok, a legjobban teljesítő csapat pedig több mint 281 ezer leütéssel járult hozzá a sikerhez.

A csoportos gépelés mellett az egyszerre legtöbben gépelők eddigi rekordját is megdöntötték a Ridens és más városi középiskola tanulói: a Bujtosi Szabadidő Csarnokban 15 percen keresztül 160 diák gépelt egyszerre - tette hozzá Főfai Félix. Az igazgató közlése szerint a diákok, bár nagyon fáradtak az éjszakázás és a folyamatos munka miatt, nagyon örülnek a sikernek.

Fotó: MTI

A rekord felállításának napját, április 19-ét Az elektronikus írástechnika napjaként szeretné ezentúl minden évben megrendezni a Ridens, amely így akarja felhívni a figyelmet a magyar nyelvhelyesség és a helyes írástechnika elsajátításának fontosságára.

A nagyobbrészt a látás- és hallássérült, valamint tanulási zavarokkal küzdő diákokat oktató nyíregyházi intézmény már nyolcadik éve rendezi meg az országban egyedülálló gépírás-maratont. A megmérettetés idei célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a sajátos nevelési igényű fiatalok munkaszeretetére, kitartására, állóképességére, és ezen keresztül fejlesszék kompetenciáikat.

Kapcsolódó videónk: A vakon gépelés is legyen része a közoktatásnak – Interjú Oroján Sándorral