Archasználati jog? A jövő humanoidjának orcáját keresi egy cég

2019. október 24. csütörtök, 08:00 Kiss Franciska
Egy meg nem nevezett vállalat 128 ezer dollárt, azaz nagyjából 36 millió forintot fizetne annak a jó fej embernek, aki eladja az arcának a használati jogát. A busásan megfizetett ajánlatért cserébe az az arc fog visszanézni milliónyi humanoid robotról.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Kedves mosoly, megnyerő vonások, barátságos szempár, kellemes megjelenésű profil – egy cégnek most mindez átszámítva 36 millió forintot ér. Az első blikkre szokatlan hirdetést a Geomiq tette közzé, ami az egyik partnere számára keresi a megfelelő arcot.

Több ezer dolláros vonások

A titokzatos cég a megvásárolt fizimiskát az öt éve tökéletesítgetett, és már a gyártási folyamat előtt álló, egyelőre arctalan robotok tömkelegének fejére tenné. A szóban forgó fejlesztés egyébként egy olyan humanoid robot, ami kifejezetten az idősek gondozásában, a társszerep betöltésében funkcionálna. Amolyan „virtuális barátként”.

Emiatt egyetlen kikötés vonatkozik a jövő orcájára: legyen kedves és barátságos.

Viszont egyelőre vajmi kevés információ érhető el arról a Geomiq oldalán arra vonatkozóan, hogy milyen sors vár még azután az arcra, hogy a robotok fejére kerül.

Generált helyett csak a valós?

A cég az anonimitást titoktartási szerződéssel magyarázza, ugyanakkor ez nem csökkenti a témával kapcsolatos szkepticizmust. Pláne azért sem, mert rendelkezésre áll már az a technológia, ami megoldhatná az arctalanság problémáját.

A Generative Adversarial Network (GAN) technológia ugyanis arra hivatott, hogy olyan fotorealisztikus arcokat hozzon létre, amelyeket az emberek nem tudnak megkülönböztetni a valóságostól.

A Geomiq oldalán csak annyi olvasható, hogy az érdeklődőket, akik túljutottak az első fordulón, bővebb információban részesítik.

Egyébként Twitteren is nagyot futott a topik, ahol a legtöbb komment azt firtatta, hogy miért nem áldoz a cég inkább arra, hogy generáljon egy arcot, ahelyett, hogy valakiért megvegye. Ezen az arcátlanságon nem tudta túltenni magát a közvélemény.