Átok vagy áldás? Mindent a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról

2019. október 1. kedd, 10:00 • Kiss Franciska, NTAK
Az októberben Balatonfüredre érkező Modern Vállalkozások Programjának egyik főszereplője a turizmusban tevékenykedők mumusa az NTAK lesz. De mi is ez pontosan, és miért vált ki az ágazat egyik feléből averziót, míg a másikból nem?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bejelentését követően megmozdult a turisztikai iparág. Ki még egy plusz teherként, ki pedig lehetőségként tekintett a kötelezően bevezetendő rendszerre.

Mi fán terem a NTAK?

Az új, digitális adatszolgáltatási rendszer lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az országban található összes szálláshely forgalmi, statisztikai adata: azaz hány felnőtt, hány gyermek érkezett, honnan jöttek, mennyi időt töltöttek el, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe és mennyit költöttek a belföldi és külföldi vendégek.

Az új rendszer bevezetésével minden szálláshely digitálisan, szálláshelykezelő szoftver használatával tudja teljesíteni a vendégek bejelentkezésénél előírt adatrögzítési kötelezettségét. Az NTAK közvetlen adatkapcsolat formájában adatot fogad a szálláshely-szolgáltatóktól, ezeket tárolja, feldolgozza, aggregált és strukturált riportokat, elemzéseket készít, és a szektor adatszolgáltató szereplői, valamint a törvényben meghatározott hatóságai számára ezeket szolgáltatja.

Cél a digitalizált turizmus!

A nem egységes, sokszor papíralapú adatszolgáltatási gyakorlat már nem felel meg a kor kihívásainak, amely gyors reakciót vár el. A szektorban és a szektor fejlesztéséért dolgozók csak teljes körű, naprakész adatokra tudnak hatékonyan támaszkodni.

Az NTAK a turizmus fejlesztését szolgálja, a szektor digitalizációja elengedhetetlen a turizmus versenyképességének növeléséhez.

A szóban forgó téma az MVP balatonfüredi szakmai napjának egyik kiemelt pontja lesz, ahol a digitális turizmust érintő legfontosabb kérdésekről folytatnak érdemi eszmecserét az szakértők. Például arról, hogy miként lehet beilleszteni a digitális megoldásokat a mindennapokba , és hogyan válhatnak a szálláshelyek a digitalizáció nyertesévé?

Az eseményen képviselteti magát Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt vezérigazgatója, Dr. Solymár Károly, infokommunikációért felelős helyettes államtitkára (ITM), és a Booking.com account managere, Moncsek Zsolt is az előadók sorát színesíti.

Gyere el a Modern Vállalkozások Programjának Digitális turizmus szakmai napjára, október 15-én, Balatonfüredre, ahol olyan ismeretekre tehetsz szert, amely döntéshozóként elősegíti céged digitális fejlődését, versenyképességének növelését. Bővebb infó az eseményről itt: vallalkozzdigitalisan.hu.