Automata segélyhívó kerülhet minden új autóba

2015. április 29. szerda, 15:46 • www.hirado.hu
Olyan elektronikus segélyhívó kerülhet az Európai Unióban forgalomba helyezendő új személygépkocsikba és kisteherautókba 2018-tól, amely baleset esetén automatikusan hívja a mentőket - erről fogadott el jogszabályt az Európai Parlament (EP). A rendelkezés célja a halálos kimenetelű közúti balesetek számának csökkentése. Tavaly 25 ezer 700-an haltak meg az Európai Unió útjain, az automata segélyhívó becslések szerint 10 százalékkal mérsékelheti ezt a számot.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A fedélzeti automatikus e-segélyhívó rendszer súlyos közúti baleset esetén a 112-es segélyhívó számon értesíti majd a mentőket, akik az információk alapján azonnal be tudják azonosítani a szükséges segítség jellegét és nagyságát, így hamarabb a helyszínre érhetnek. A gyorsabb segítség életet menthet, enyhítheti a sérülések súlyosságát és csökkentheti a közlekedési dugók okozta költségeket - tudatja közleményében az EP.

Adatvédelmi szempontokból a jeladó nem teszi majd lehetővé a járművek baleset előtti útvonalának visszakövetését. Csak szerencsétlenség esetén küldi el a mentőknek a jármű és az üzemanyag típusát, a baleset idejét és pontos helyét, illetve azt, hogy hányan ülnek az autóban. Emellett az adatokat az érintettek hozzájárulása nélkül nem lehet másnak átadni, és a gyártóknak azt is meg kell oldaniuk, hogy véglegesen törölni lehessen őket.

A szabályozás a 2018. március 31. után forgalomba helyezett új autókra és kisteherautókra vonatkozóan írja elő kötelezően az automata segélyhívó beszerelését.

Három évvel később az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy érdemes-e kiterjeszteni a rendelkezés hatályát más járműkategóriákra is.

A kedden elfogadott szabályok az autógyártók számára írnak elő kötelezettségeket. A tagállamoknak 2017 októberéig kell kiépíteniük a rendszer működéséhez szükséges infrastruktúrát, amiről egy tavaly hatályba lépett uniós jogszabály rendelkezik. A szavazás eredményét közleményben üdvözölte Pelczné Gáll Ildikó és Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, akik arra kérik a tagállamokat, korszerűsítsék infrastruktúrájukat annak érdekében, hogy az e-segélyhívások gyorsan és hatékonyan eljuthassanak a készenléti segélyszolgálatokhoz.

"A 21. században Európa nem engedheti meg, hogy a segélyszolgálatoknak ne legyen egységes informatikai háttérrendszerük, vagy hogy ne működjön az adatkeresés, illetve a helymeghatározás" - emelte ki Pelczné.

Kósa Ádám, a fogyatékosságügyi munkacsoport társelnöke rámutatott, az automatikus segélyhívó nagy előnye, hogy mindenkinek hozzáférhető lesz, nem jelent akadályt majd az sem, ha a jármű vezetője fogyatékossággal él.