Az adatlapú innováció képes megváltoztatni, jobbá tenni világunkat

Interjú

2021. november 8. hétfő, 14:00
A 21. század aranya az adat. Ha egy vállalat jól bánik az adataival, megfelelő célokra használja a belőlük kinyert információkat, akkor ez versenyelőnyt jelent számára. Trendekről, új irányokról és a jövőről beszélgettünk Kuthy Antallal, az E-Group ICT Software Zrt. alapító-vezérigazgatójával.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- Mit jelent ez a jelmondatuk? Adatból információt, információból tudást, tudásból bölcsességet nyerünk.
- Kuthy Antal: Jelmondatunk összegzése annak, hogy az E-Group iparágspecifikus szakértelemmel alakítja át az adatot tudássá élvonalbeli szoftvertechnológiák, az adattudomány, valamint a biztonság és hitelesség elvei mentén és a megszerzett tudást újra felhasználva bölcsességgé konvertálja. Ez a folyamat komoly kihívás, hiszen sokszor hiányos az adatgyűjtés vagy nem megfélő a meglévő adatok struktúrálása és tárolása. Ezek rendezését követően kerülhet sor az adatok feldolgozáshoz szükséges algoritmusokkal, mesterséges intelligenciával végzendő adatmérnöki és adattudományi munka megkezdésére.

- Mivel is foglalkoznak tulajdonképpen? Mit tudnak nyújtani az ügyfeleik számára?
- Kuthy Antal: Az E-Group egy adatalapú innovációra szakosodott tudásvállalat, amiben a megbízható kódbázis kiválóan ötvöződik a házon belüli technológiai és tudományos szakértelemmel, melynek révén a deep tech megoldásaink támogatják ügyfeleinket a kutatástól a piacra lépésig, az ötlettől a megvalósulásig, a problémától a megoldásig vezető úton. Ügyfeleink számára ez azt jelenti, hogy ott lépünk be az innovációs folyamatban, ahol szükséges és a felmerülő kihívásoknak közel 30 éves tapasztalatunk és szakértelmünk segítségével sikeresen megfelelünk. Eredeti ötleteink révén értéket teremtünk, amellyel exponenciálisan megnöveljük projektjeink hatékonyságát. Az adatbiztonság maximális fenntartásával dolgozunk, vagyis a technológia érkezik az adathoz, így egy nagyvállalt vagy állami intézmény érzékenyen adatai is nagy biztonsággal hasznosíthatók. Tudásvállalatunk célja a számos tudományterületen megszerzett multidiszciplináris technológiai know-how újrahasznosítása. Céges kultúránk szerves részét képezi olyan projekteben való részvétel, amelyek nem csak Magyarországon számítanak újnak. Ilyen módon vagyunk képesek tehetséges munkatársaink motivációját fenntartani és cégünk számára a legkiválóbb nemzetközileg ismert szakembereket megnyerni.

- Az innováció különösen fontos az Önök számára? Hogyan néz ki a folyamat, amikor egy innovatív megoldást alkotnak az ügyfelek számára?
- Kuthy Antal: Mély meggyőzésünk, hogy az adatlapú innováció képes megváltoztatni, jobbá tenni világunkat. Szakértői csapatunkkal mindennap szenvedélyesen dolgozunk azért, hogy az innováció segítségével az átlagember életminőségét javítani képes megoldások születhessenek. Az Európai Innovációs Ökoszisztéma (EIE) aktív tagjaként számos kutatásfejlesztési és innovációs (K+F+I) projektben veszünk részt szoros együttműködésben különböző egyetemekkel (SOTE, BME, ELTE, PTE, Állatorvosi Egyetem, Technische Universität Berlin, Stockholm University), globális vállalatokkal és pénzügyi intézményekkel a legújabb tudományos kutatási eredményeket használva fel valós üzleti igények kielégítésére. Az E-Group kutatólaboratóriumai és posztdoktori egyéni kiválóságainak támogatásával cégünk arra törekszik, hogy az adatokból származó tudás és bölcsesség segítségével egy jobb világot építsen.  

Tudásvállalatként kifejezetten keressük a megoldandó problémákat, nagyon várjuk és szeretjük, ha ügyfeleink teljesen új kihívásokkal keresnek meg bennünket. Tapasztalatunk és technológiai tudásunk segítségével, újszerű megközelítést alkalmazva tekintünk a megoldandó problémára és felvázoljuk az oda vezető utat. Mint szakértői és technológiai, mint pedig finanszírozási szempontból tervet készítünk. A terv végrehajtásának útján ügyfeleinkkel közösen haladunk végig egészen a sikeres megvalósításig. Gyakran vonunk be kutatókat és egyetemeket ezzel is biztosítva a legfrissebb és legmodernebb megoldások kialakítását és alkalmazását. Minden szereplővel együttműködünk, azt valljuk, hogy az innováció akkor működik, ha a folyamatban mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért. Fontos tevékenységünk ciklikussága, ami azt jelenti, hogy miután megtaláltuk a megoldást egy problémára a tapasztalatokat visszavezetjük a rendszerben, így tudásból bölcsességet nyerünk. Nem lepődtünk meg nemrég rendezett Infótér konferencián során kapott elismerő visszajelzéseken, hiszen az E-Group-ot hazánkban és külföldön is az adatalapú innováció úttörőjeként tartják számon.

- Hogyan látják mi az, amire az ügyfeleiknek most kiemelten szükségük van, ami iránt kiemelten érdeklődnek?
- Kuthy Antal: Jelenleg ügyfeleink fókuszában az adatalapú döntéshozatal, kutatás-fejlesztés és együttműködés áll.  Ügyfeleink adat-evolúciós szintjüknek megfelelően van szükségük szaktudásunkra.  Azoknak, akik birtokolják a szükséges adat és informatikai infrastruktúrát, valamint a megfelelő kompetenciát is, a megszerzett tudás mindennapi folyamatokba történő visszavezetésében tudunk segítséget biztosítani.  Így a már meglévő rendszer hatékonysága megnő, vagyis egységnyi idő alatt több projekt kivitelezhető.  Azok számára, akik rendelkeznek a megfelelő infrastruktúrával, de hiányzik a szükséges kompetencia, adatmodellek kiépítésében és az üzleti intelligencia kialakításában tudunk segíteni. Azoknak, akik sok adattal rendelkeznek, de nem birtokolnak megfelelő tudást és infrastruktúrát az adatok feldolgozásához szintén tudunk segíteni. Esetükben tehát első lépésben az adat infrastruktúra és az adatforrás integráció kiépítésében segítünk a későbbi kompetenciák kialakításához.

- Változott ez a koronavírus járványnak köszönhetően a korábbiakhoz képest?
- Kuthy Antal: Az egészségügyi adatkezelés életmentési szempontból kritikus infrastruktúrává vált. Fontosnak tartjuk azokat a kezdeményezéseket, amik elősegítik, hogy az állam által kezelt adatok elérhetőek legyenek a  versenyszektor számára, valamint egységes adatgazdálkodás alakuljon ki. Hiszen ezek a kérdések az ország stabilitása és gazdasági versenyképessége szempontjából nagy jelentőséggel bírnak.
Úgy látjuk, hogy digitalizáció számára fejlődést, gyorsulást okozott a koronavírus. A járvány rávilágított a váratlan vészhelyzetek esetén milyen fontos az adatintenzív döntéshozatal. Ez egészségügyében nem csak hatékonysági kérdés, hanem életek múlnak rajta. Előtérben kerültek az olyan érintés nélküli fizetési megoldások, mint amilyen a PeasyPay megoldásunk, melynek többfaktoros biometriai technológiájával az azonnali fizetés egyszerűbb, mint valaha. Az arcfelismerésen alapuló zökkenőmentes fizetési folyamat, érintésmentes, ezért fertőzésbiztos és jobb felhasználói élmény biztosít, növeli a vásárló és persze a kereskedő elégedettségét, valamint biztonságérzetét is.
A szerződéskötés folyamatának digitalizációja szempontjából is akcelerátorként hatott a pandémia. A potenciális ügyfél személyazonosságának online ellenőrzése komoly technológiai és jogi kihívást és felelősséget jelent (pénzmosás elleni törvény és KYC – Know Your Customer megfelelés). Az ügyféllé válás folyamata során leggyakrabban személyesen kell igazolni a személyazonosságot és aláírni a szerződést. Digitális Azonosítási Platformunk (Digital Identity Platform) képes a feladatokat távolról, egy eIDAS-fiók vagy eID-kártya segítségével véghez vinni, ezzel időt és fáradságot takarít meg vállalkozása és ügyfelei számára is. A megoldást a teljes hazai diákhitel-programban alkalmazzák, ahol minden magyar diák jogosult hosszú lejáratú (akár 20 évre szóló) diákhitel felvételére. A diákhitelek több, mint 95%-át már a Digitális Azonosítási Platformunkon keresztül kötik.

- Mit jelenthet egy cég számára, ha digitális innovációba fektet, például Önökkel?
- A digitális innovációs együttműködés több céllal is létrejöhet. Lehet ez termék vagy szolgáltatás fejlesztése kivásárlási céllal vagy egyedi ML (gépi tanulás) algoritmusok és modellek készítése, tapasztalttal rendelkezünk a Lab-To-Market azaz a kutatástól a piacra lépésig tartó projektek sikerre vitelében is. Együttműködésünk során közösen határozzuk meg az elérendő célt, melyhez biztosítjuk a technológiai tudást és szakértelmet, illetve iparági tapasztalataink alapján igény esetén további partnereket vonunk be. Hozzáférést biztosítunk nívós partneri hálózatunk, professzoraink, egyetemi kutatólaboratóriumaink szakértelméhez. Szükség esetén együtt megtaláljuk a megfelelő finanszírozási forrást, az E-Group hangolja össze a konzorcium munkáját, továbbá felel a teljes termék- vagy megoldásfejlesztésért.
Eredményes példa erre az InnoHealth DataLake (IHDL) projekt. A projekt célja a Pécsi Tudományegyetem valamennyi egészségügyi adatának begyűjtésére, tárolására és az adatok analízisére egyaránt képes egységes adatinfrastruktúra létrehozása. Az IHDL projekt lehetővé teszi az egészségügyi adatok hasznosítását az egészségügyi szolgáltatás és az ellátás színvonalának javítása érdekében (pl.: a betegutak elemzésével, a valós folyamatok feltárása és ha szükséges javítása Real Worlds Data/Real World Evidence). Büszkén mondhatjuk, hogy a projektben részt vevő orvosi-egészségtudományi alprojektek új összefüggésekre mutatnak rá a diagnosztika (pl.: diagnosztika egyszerűsítése és gyorsítsa) és a terápia (pl.: hatékonyság visszamérés), illetve az egészségügyi, gyógyszeripari kutatás és innováció (pl.: gyógyszerkutatások felgyorsítása) területein. A kézzelfogható gyógyszeripari kutatás és innováció eredményeként fázis II.-be lépett egy új prosztatarák kezelésére szolgáló gyógyszer. Ez igazolja, hogy együttműködéseink sikeres innovációk alapját biztosítják és utat nyitnak a tovább fejlődésre az adott szakterületeken. Az gyógyszeripari kutatás és innováció felgyorsítása kulcsszerepet játszik az olyan járványok legyőzésében, mint amilyen a koronavírus járvány is.