Közzétették az új uniós adatkezelési és mesterséges intelligencia stratégiát

2020. február 20. csütörtök, 06:55
Az Európai Bizottság közzétette az adatkezeléssel és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos stratégiáját szerdán Brüsszelben. Az Európai Unió javaslattevő és végrehajtó testülete olyan európai digitális átalakulást szorgalmaz az unióban, amely a társdalom minden rétege számára működőképes, emberközpontú, tisztességes és elsősorban megbízható, emellett elősegíti a fenntartható fejlődést, élénkíti a gazdaságot, új lehetőségeket nyújt a vállalkozások számára. A digitális technológia kulcsfontosságú eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a zöld gazdaságra való átállásban - emelte ki a bizottság.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Ursula von der Leyen, a testület elnöke hangoztatta: "Új stratégiánk lefedi a fő területeket: a kiberbiztonságot, a létfontosságú infrastruktúrákat, a digitális oktatást, a demokráciát és a médiát. A digitális Európának képviselnie kell legfontosabb értékeinket, a nyitottságot, sokszínűséget, demokráciát" - mondta, hozzátéve, hogy Európa digitális jövőjének kialakítása meghatározó lesz az elkövetkező évekre nézve.

"Létre fogjuk hozni az adatok egységes piacát, 4-6 milliárd eurónyi beruházást szeretnénk generálni az adatterek és a felhőinfrastruktúra terén" - közölte Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke. Szakértők szerint az Európai Unió globálisan lemaradt a digitális innováció első hullámában, egyebek mellett a közösségi média, az online vásárlás, az okostelefonok területén, így fontos lenne megerősíteni a pozícióit, és ehhez az is engedhetetlen, hogy az európai cégek ne függjenek az amerikai és ázsiai vállalatok biztosította adatoktól.

Az Európai Bizottság reményei szerint a nagy ipari vállalatok által gyűjtött adatok jobb felhasználásával az EU-s vállalkozások az innováció következő hullámában ismét az élre törhetnének. A stratégia lefektette a mesterséges intelligencia használatának világos és szigorú szabályait, amelyek érvényesítik a közösségi előírásokat a személyes adatok kezelése és a fogyasztóvédelem terén. A magas kockázatú területeken, a rendvédelemben, az egészségügyben vagy a közlekedésben ezen rendszereknek átláthatónak, nyomon követhetőnek kell lenniük.

Mint a közleményben írták, a társadalom minden rétege számára működőképes, emberközpontú, tisztességes és megbízható digitális átalakulást szorgalmaznak, amely emellett elősegíti a fenntartható fejlődést, élénkíti a gazdaságot, új lehetőségeket nyújt a vállalkozások számára. A digitális technológia kulcsfontosságú eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a zöld gazdaságra való átállásban - emelték ki.

"Új stratégiánk lefedi a főbb területeket: a kiberbiztonságot, a kritikus infrastruktúrákat, a digitális oktatást, a demokráciát, illetve a médiát. A digitális Európának képviselnie kell a legfontosabb értékeinket, a nyitottságot, sokszínűséget, demokráciát" - húzta alá von der Leyen.

Margrethe Vestager digitális ügyekért felelős uniós biztos rámutatott: "A digitalizációból az élet minden területén származnak előnyök. Biztonságosabb közlekedés, alasonyabb károsanyag-kibocsátás, fejlettebb orvostudomány, amely a mesterséges intelligencia segítségével korai szakaszban képes felismerni a betegségeket."

Thierry Breton belső piacért felelős biztos fontosnak nevezte, hogy az európai vállalatok hozzáférjenek az adatállományokhoz, és ezáltal európai értékeket teremtsenek. "Európának a digitalizációs verseny győztesének kell lennie" - mondta. A stratégia irányelveket, keretrendszereket tartalmaz az adatok és a mesterséges intelligencia felhasználásáról, amelyeket most konzultációra bocsátanak. (MTI/EU Bizottság)

A stratégiák a Bizottság honlapján.