Az angol Ofcom a vidéki területeken is növeli 4G-s lefedettségét

2012. január 26. csütörtök, 08:43 • BBCAnglia, 4G, mobil, internet, telefon, vidék
Az Ofcom, azaz az angol állami telekommunikációs szabályozó hatóság (Office of Communications) felülvizsgálta eddigi indítványát a negyedik generációs mobilhálózati tenderrel kapcsolatban. Olyan intézkedéseket tervez, amelyek révén a lefedettség 98 százalékos is lehet az Egyesült Királyságban. A tender nyertesének biztosítania kell a nagy-sebességű hálózatot az úgynevezett not-spot területeken is, ahol még nem sikerült kiépíteni a szélessávú hálózatot. Az intézkedéseknek köszönhetően az elmaradottabb területek is felzárkózhatnának a szélessávú mobilizációs folyamatban. A pályázati procedúra 2012 végéig tart.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
  Az Ofcom vezérigazgatója, Ed Richards egy nyilatkozatában elmondta: „A 4G hálózat széleskörű kiterjesztésével a mobilhálózatok jelentős javulására számíthatunk, ezzel nagy mérföldkőhöz érkezhet az Egyesült Királyság, számos technikailag elmaradottabb terület is felzárkózhat.”
Az Ofcom már korábban is javaslatot tett az ügyben, hogy a tender nyertesének kötelező lenne teljesítenie azt a. „speciális kondíciót”, amely a 4G hálózat Egyesült Királyságra kiterjedő 95 százalékos kiépítését jelentené.
A jelenlegi állás szerint azonban már 98 százalékos lefedettség a cél, így az adott mobil szolgáltató egyúttal vállalja a már korábban kormányzati beruházás formájában kitűzött cél, a 2G-s lefedettséggel rendelkező távoli vidéki területek korszerűsítését.
Az országos szintű digitális televíziózásra való átállás befejeződésével, a felszabaduló jelenleg még használatban lévő analóg frekvenciaspektrumot ajánlják majd fel a mobil szolgáltatóknak. 
A 800 MHz - amely a digitális tévézésre történő átállás után szabadul fel – használatával nagyobb távolságú, gyorsabb adatküldésre lesz lehetőség. Ez felbecsülhetetlen jelentőséggel bír a kívül eső vidéki területek fejlesztésében. 
A magasabb kapacitású 2,6 GHz-es sáv a nagyobb felhasználói bázissal rendelkező városokban lehet kifejezetten hasznos. Az Ofcom ígérete szerint a Three (Nagy-Britannia negyedik legnagyobb szolgáltatója) és az Everything, Everywhere (ami az O2, a Vodafone, illetve a Deutsche Telekom és a France Telecom tulajdonában van) számára is elérhető lenne a 800 MHZ-s sáv egy része, amelyet egyelőre csak az O2 és a Vodafone használ. Az Ofcom legfőbb céljai közé tartozik a hatékony verseny elősegítése, a beruházások és innováció ösztönzése.
Ed Richards hozzátette: „Jelenleg egy kulcsfontosságú lépésre készülünk a frekvenciaspektrumok kiosztásának területén. Az Egyesült Királyság óriási előnyre tehet szert abban az esetben, ha Európa legversenyképesebb mobil piacává lép elő.”
Az Everything, Everywhere azonban nem elégedett a felülvizsgálattal. A cég szóvivője elmondta, hogy az Ofcom elmulasztja az 1GHZ sávszélesség alatti holdingok megfelelő kezelését, az egyensúlytalanságok szabályozását. Úgy tűnik, ez a helyzet a továbbiakban is folytatódni fog.
Más mobil szolgáltatók reakciója viszont pozitív volt. A Three vezérigazgatója, David Dyson pragmatikusnak nevezte az intézkedéseket, melyek a versenyképes piac fejlődésének jövőjét biztosítják. A Vodafone szóvivője elmondta, hogy a cég örömmel üdvözli az Ofcom felülvizsgált javaslatát, amely egy tisztességes és nyílt tendert ír ki, így növelve a versenyképességet, végső soron pedig kreatív innovációval, izgalmas új szolgáltatásokkal jutalmazza meg a fogyasztókat.
 
A BBC cikke alapján írta Fodor Péter