Az elterjedt közösségi oldalak a szakmai információcserére nem igazán alkalmasak

2010. szeptember 30. csütörtök, 02:01 • infoter.eu
"Azt látjuk, hogy ezek az elterjedt közösségi oldalak a hétköznapi kapcsolattartásra alkalmasak ugyan, de ha valaki szakmai információkhoz szeretne hozzá jutni, akkor ezeket, ezeken a közösségi oldalakon nem fogja megtalálni. Erre egy szakmai web kettes portál alkalmas csak." Orbán Edit interjúja Soltész Attilával, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnökével az egyesületről és az infoter.eu portálról.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

O.E: Mikor és milyen céllal jött létre az egyesület?

S.A: Az egyesületet az informatikai szektorban dolgozó ismerősök, barátok alapították 2007-ben, abból a célból, hogy az informatikai fejlesztések a kormányzati programok valóban a társadalom érdekeit szolgálják.

O.E: Az infoter.eu portál is ezt a célt szolgálja?

S.A: Olyannyira, hogy az egyesület alapításakor ez külön cél volt.  Szükség volt, azt láttuk, hogy kell egy olyan portál, ahol a közigazgatási szereplők, informatikai cégek, kutatóműhelyek ki tudják fejteni az információs társadalommal kapcsolatban véleményüket, és hozzá juthatnak olyan információkhoz, amihez más médiumokban nem.

O.E: A weben található ismert közösségi oldalak mellett is van-e létjogosultsága ennek a portálnak?

S.A: Igen, azt látjuk, hogy ezek az elterjedt közösségi oldalak a hétköznapi kapcsolattartásra alkalmasak ugyan, de ha valaki szakmai információkhoz szeretne hozzá jutni, akkor ezeket, ezeken a közösségi oldalakon nem fogja megtalálni. Erre egy szakmai web kettes portál alkalmas csak.

O.E: Ki a fő célcsoport?

S.A: Közigazgatásban informatikával foglalkozók, információs társadalomkutatók, közigazgatási piacon mozgó cégek vezetői, dolgozói, más cégek informatikusai, egyetemisták, érdeklődők.

O.E: Milyen szolgáltatást emelnél ki?

S.A: Megpróbáljuk minél több videós tartalommal színesíteni a portált, és olyan anyagokat feltölteni, ami a cégeket, közigazgatási dolgozókat munkájuk során segíti, tehát konkrét módszertanokat, sablonokat is szeretnénk feltölteni. Emellett természetesen az exkluzív hírek sem maradhatnak el.

O.E: Milyen sűrűn frissül az oldal?

S.A: Ez a szerkesztőség mellett a felhasználókon is múlik, a szerkesztőség munkacsoportjai nyomon kísérik az eseményeket, ezáltal a frissítés folyamatos lesz.

O.E: Egy közösségi oldalon felmerül az a kérdés, hogy mitől hitelesek ezek az információk?

S.A: A portálon mindenki saját nevével regisztrálhat, így a felhasználók olyan anyagokat fognak felrakni, amik számukra vállalhatóak. Reményeink szerint a portálon sok olyan név fog megjelenni, ami a szakma, az iparág számára ismerősen fog csengeni.

O.E: Kik lesznek a jövőbeli riportalanyok?

S.A: Már a közeljövőben meg fogjuk keresni a cégek, kutatóműhelyek, közigazgatás szereplőit, azokat is, akiket talán a hagyományos televíziózás nem ér el. Az a véleményem, hogy a videofelvétel nem csak könnyebben emészthető, hanem szórakoztatóbb is, és olyan információkat hordoz, amire a hagyományos újságírás nem alkalmas. Így reméljük, hogy nézőink közül a közeljövőben személyesen is fogunk találkozni.

2010. szeptember 28.