Az EP szakbizottsága támogatta a magyar elnökség infokommunikációs programját

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára a szakterületi célkitűzéseket részletezte az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) előtt 2011. január 26-án, Brüsszelben. Az elnökségi program elsősorban az információs társadalom megerősítését, az egységes digitális piac megalapozását szolgálja. Magyarország készen áll aktív szerepet vállalni a 2011 júniusában megrendezendő első Digitális Közgyűlésen. A szakbizottság egyetértett a magyar elnökség szakterületi prioritásaival.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: Magyarország minden területen erős, dinamikus és konszenzusos elnökségként kíván működni, szoros kapcsolatot építve az Európai Parlamenttel. A tavaly elfogadott Európai Digitális Menetrend tartalmazza azt az általános keretrendszert, amely meghatározza a magyar elnökség törekvéseit az elektronikus hírközlés területén.

Az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökséghez (ENISA) fűződő új bizottsági javaslat a szervezet mandátumának megerősítését és modernizálását, működésének meghosszabbítását célozza. A magyar törekvések szerint gyors előrehaladás érhető el ebben az ügyben, és a javaslatot még a magyar elnökség ideje alatt elfogadhatják – mondta el az államtitkár.

A magyar elnökség idején a második jogalkotási prioritást élvező kezdeményezés a rádióspektrum-politikai programhoz fűződik. Megfelelő rendelkezésre állás, gazdálkodás és felhasználás esetén a rádióspektrum nagymértékben hozzájárul az egységes digitális piachoz, a gyors vezeték nélküli szolgáltatásokhoz, a gazdasági fellendüléshez és növekedéshez, minőségi munkahelyteremtéshez és hosszú távon az EU versenyképességéhez. A magyar elnökség jelentős előrelépést kíván elérni a jogalkotási javaslat elfogadási folyamatában, támogatja a koordinált EU álláspont kidolgozását a 2012-es ITU Rádiótávközlési Világértekezletre (WRC-12) – mondta el az államtitkár.

Forrás: NFM