Az internet archiválására készül a British Library

2013. április 6. szombat, 11:58 hirado.hu • British Library, archívum,
A brit nemzet "digitális memóriájának" megőrzése céljából a londoni British Library virtuális archívumban őrzi meg az összes brit honlapot, elektronikus könyvet, internetes folyóiratot és blogot. A projekt szombaton indul, és az intézmény célja, hogy a folyamatosan frissülő digitális archívum a jövő nemzedékek kutatói számára is hozzáférhető legyen - jöjjön bármilyen technológiai fejlődés.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A könyvtár szerint a feladat nem tűr további halasztást, amióta ugyanis az ember elkezdte számítógépre és mobiltelefonra cserélni a papírt és a tintát, rengeteg olyan értékes anyag tűnt el a digitális fekete lyukban, amely elkápráztatta volna a jövőbeli történészeket.

Az intézmény munkatársai rámutattak: a 2005-ös londoni robbantásokkal és a 2010-es brit választási kampánnyal kapcsolatos első kézből származó internetes hírek mára mind eltűntek.

"A világhálón lévő anyagok tiszavirág életűek" - húzta alá Lucie Burgess a könyvtár munkatársa. - Egy weboldal átlagos élettartama mindössze 75 nap, mivel a webhelyek változnak, a tartalmakat leszedik. Ha nem sikerül időben begyűjtenünk ezeket az anyagokat, akkor elveszítjük a 21. század megértéséhez szükséges kirakós fontos darabjait."

A British Library évek óta készül a világháló archiválására. Az elmúlt egy évtizedben lezajlott jogi és technológiai előkészületek után most már készen áll rá, hogy kivesse hálóját az összes .uk végződésű weboldalra. A könyvtár tervei szerint a digitális archívum már az év végén hozzáférhetővé válik a felhasználók számára.

Az intézmény reményei szerint a jövőben sikerül kiterjeszteni az archívum tartalmát olyan külföldi honlapokra is, amelyek a szigetországgal kapcsolatos fontos tartalmakat közölnek, valamint prominens brit személyiségek közösségi oldalakon megjelenő bejegyzéseire is.