Az IVSZ sajtóközleménye az Informatika a Társadalomért Konferenciáról

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége sajtóközleményt adott ki konferenciánkról: Megújuló közigazgatási informatika - Konferencia a társadalom valós érdekeit szolgáló informatikai programokért címmel. A közlemény szövege: Mintegy 700 résztvevővel – közigazgatásban dolgozó szakemberek, a kormányzat, az IKT iparág és a civilszektor képviselői – zajlott le az első Informatika a Társadalomért Konferencia november 11-12-én Balatonfüreden. A szervezők, az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint a konferencia maradéktalanul teljesítette célját: érdemi párbeszéd kezdődött meg a közigazgatás döntéshozói, az IKT vállalkozások és a civilszervezetek között annak érdekében, hogy hatékony, a valós társadalmi érdekeket kiszolgáló informatikai megoldások szülessenek a jövőben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A konferenciát Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyitotta meg, aki a magyar gazdaság állapotáról tartott összefoglalója után kijelentette, a következő évtizednek az egyensúly és növekedés együttes jelenlétéről kell szólnia, és a jövő évi költségvetés kiemelt prioritásai közé tartozik a gazdaságfejlesztés, az üzleti környezet javítása.


Dr. Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter a közigazgatási informatika megújításának szükségességéről beszélt, melyet a párhuzamosságok felszámolásával kell kezdeni. A miniszter kiemelte, hogy megkezdik a huszonhárom nevesített adatbázis konszolidációját is, hogy a jövőben egységes közigazgatási mechanizmusban működtethessék ezeket.


Dr. Nyitrai Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára elmondta, soha ilyen széles körű egyeztetés nem előzte meg a kormányzati infokommunikációs stratégia előkészítését, a Digitális Magyarország Program vitairatához mintegy száz szervezet és szakmai szereplő észrevétele érkezett be. Az államtitkár előadásában egyebek mellett a hálózatok konszolidációjának szükségességét emelte ki, melyet a Kopint-Datorg Zrt. és a létrehozás előtt álló Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség valósít majd meg. Nyitrai Zsolt a vállalkozások számára is szolgált jó hírrel: az EKOP-ból 53, az  ÁROP-ból pedig 19 milliárd forintnyi pályázati pénzt fordítanak az elektronikus közigazgatás és az állam megreformálására.


Vetési Iván, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatás korszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa elmondta, a területi közigazgatás átalakítása komoly feladatot ró a kormányzatra, és a közigazgatás megújítása nem képzelhető el az informatikai infrastruktúra megújítása nélkül.


Hende Csaba honvédelmi miniszter előadásában elhangzott, hogy az információbiztonság a nemzetbiztonság meghatározó tényezője, ezért a nemzeti stratégiák, NATO és EU dokumentumok különös hangsúlyt fektetnek az információs fenyegetések elleni védelemre, a kritikus infrastruktúrák megóvására. A technológia rohamos fejlődésének korában új feladat a korszerű, biztonságos informatikai infrastruktúra kialakítása és a kormányzati információs rendszerek védelme.


A két napos konferencián több előadás és kerekasztal-beszélgetés is tárgyalta a közigazgatás megújulását, a konklúzió minden esetben azonos volt: a költséghatékony, rugalmas és ügyfélbarát közigazgatásban az infokommunikációs megoldásoknak meghatározó szerepe van.


A konferencia szervezői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gazdaság minden ágazatának képviselő és az önkormányzatok is hasznos információkhoz jussanak a rendezvényen. A résztvevők számos előadáson és eszmecserén vehettek részt, ahol az informatika és a gazdaságfejlesztés, az egészségügy, az oktatás és kultúra, vagy a vidékfejlesztés kapcsolatát, együttműködési lehetőségeit tárgyalhatták meg. 


„A konferencia megrendezésével az volt a célunk, hogy a közigazgatás döntéshozói és az IKT szektor képviselői megvitathassák azokat a kérdéseket, amelyek a jövőbeni közös munkáik alapját képezik, és ezzel hatékonyabb, a társadalom érdekeit messzemenőkig szolgáló informatikai fejlesztések valósuljanak meg” – mondta el a konferencia egyik házigazdája, Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke.

 

(KOF)