Az NGM teljesítette az uniós programok kifizetési tervét 2014-ben

2015. január 12. hétfő, 11:06 • www.mti.huNGM, kifizetés, Rákossy Balázs
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kimagaslóan teljesítette az uniós kifizetéseket, amivel nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország 2014-ben rekordévet tudott zárni az uniós források kifizetésében - mondta Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek. A tárcák 2014-ben összesen mintegy 1845 milliárd forint támogatást juttattak el a kedvezményezetteknek, ezzel az éves előirányzat 92 százaléka teljesült. A tárcák között az uniós fejlesztési források kifizetésében a legjobb eredményt az NGM érte el. A szaktárca az általa felügyelt, döntően gazdasági jellegű operatív programokra előírt 463,43 milliárd forintos kifizetési tervét 100 százalékban teljesítette tavaly - fejtette ki az államtitkár.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Hozzáfűzte, hogy a minisztérium munkatársai a kedvezményezettek felé folyamatos támogatást nyújtva követték a projektek kivitelezését és zárásait, a rekordmennyiségű számlák feldolgozása megfeszített munkatempóban zajlott, azért hogy a kifizetések pontosan és időben megtörténjenek.
    
Olyan beruházások valósulhattak meg ebből, mint a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének, a püspöki palotának a turisztikai fejlesztése másfél milliárd forint támogatással, vagy a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása, azaz a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója több mint 3 milliárd forintból - sorolta az államtitkár.
    
Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan elkötelezte magát egy erős gazdaságélénkítő program megvalósítása mellett. A hazánkba érkező uniós forrásokból gazdaságfejlesztésre az előző pénzügyi ciklusban csak a források 16 százaléka jutott, a mostaniban ez 60 százalékra emelkedik - mondta.
    
Rákossy Balázs szerint nemzeti érdekünk a gazdasági szereplők versenyképességének javításával és támogatásával a foglalkoztatás növelése, ennek révén a teljes foglalkoztatottság elérése, és az újraiparosítás támogatása.