Az NMHH közzétette legfrissebb piacelemzési határozattervezeteit

2011. február 25. péntek, 01:37 • http://www.nmhh.hu/?id=hir&cid=13530
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közzétette legfrissebb piacelemzési határozattervezeteit, melyek a nagykereskedelmi díjak szabályozásán keresztül lehetőséget teremtenek a kiskereskedelmi hívásdíjak további csökkentésére. A Hatóság rendszeres időközönként elemzi az elektronikus hírközlési piacokat, melynek során a verseny hatékonyságát vizsgálja és kötelezettségeket ró ki a jelentős piaci erejű szolgáltatókra annak érdekében, hogy a verseny hatékonysága javuljon, és ezáltal a fogyasztók színvonalasabb szolgáltatást kapjanak alacsonyabb áron.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A határozattervezetek a 2-3. számú helyhez kötött, valamint a 7. számú mobil nagykereskedelmi piacok szolgáltatásait érintik. Az elkészült határozatok fenntartják a korábbi kötelezettségeket, a részletszabályok azonban több ponton módosítást tartalmaznak.

A 2-3. számú piacon a korábbi határozatokhoz képest újdonságot jelentő díjszabályozás a szimmetria fokozatos elérését és a szolgáltatói terhek fokozatos csökkentését célozza.

A 7. számú piacra vonatkozó díjszabályozás – melynek megalkotása során a Hatóság a legújabb európai költségszámítási elvárásoknak megfelelő modellt használt fel – további díjcsökkenést irányoz elő a mobil végződtetés területén.

Az elkészült határozattervezeteket Szalai Annamária elnök asszony nemzeti konzultációra bocsátotta. A végleges határozat a konzultáció lezárulta, valamint az EU Bizottság jóváhagyását követően születik meg.