BÁRKI FEJLESZTHET APP-OT

NEMZETKÖZI VERSENYT INDÍTOTT A HUAWEI

2020. augusztus 6. csütörtök, 15:11
Az Egyesült Államok szankciójának következtében a Huawei már tavaly óta nem használhatja a Google szolgáltatásait. A probléma megoldásaként, azóta gőzerővel fejleszti saját mobilszolgáltatási-rendszerét, a HMS-t és annak alkalmazásboltját, a 2018-ban útjára bocsátott HUAWEI AppGallery-t.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Ennek a fejlesztésnek a része, hogy a cég AppsUp néven nemzetközi appfejlesztő versenyt indított július 6.-án. A legjobb fejlesztők akár 15 ezer dollárt (4,5 millió forintot) is haza vihetnek. Ráadásul a versenyen jól szereplőket a jövőben is támogatják befektetők segítségével, illetve részt vehetnek exkluzív eseményeken és képzéseken is.

A megmérettetésre augusztus 30-ig lehet jelentkezni, egyénileg vagy maximum 3 fős csapatban. A kategóriák a következők: legjobb app, legjobb játék, legjobb közösségi alkalmazás, legnépszerűbb, valamint különleges értékkel bíró app. A versenyzők a Huawei Mobile Services-en (HMS) keresztül elérhető eszközöket és erőforrásokat használhatják fel az alkalmazás létrehozásához. A cég a későbbiekben is minden évben szeretné megrendezni a versenyt, aminek célja, olyan innovatív alkalmazások fejlesztése, amik a mindennapi életet könnyítik meg, illetve az okos otthont fejlesztik tovább.

A versennyel kapcsolatban felkerestük Trubek Zsuzsát, a Huawei Technologies Hungary pr-menedzserét aki válaszolt ezzel kapcsolatban néhány kérdésünkre.
 

- Infotér: Hogyan jött a verseny ötlete?

- Trubek Zsuzsa: Immár bő egy éve folyamatosan bővítjük a Huawei saját alkalmazásboltja, az AppGallery kínálatát, amely a Huawei Mobile Services (HMS) bevezetésével még fontosabbá vált. Azt szeretnénk, hogy a felhasználók minden számukra fontos applikációt, és újdonságot is megtaláljanak az AppGalleryben, ehhez pedig elengedhetetlen az alkalmazások folyamatos, minél sokrétűbb bővítése. A mostani AppsUp névre keresztelt versennyel is arra szeretnénk motiválni a kreatív fejlesztőket, hogy ötleteikkel hozzájáruljanak az app-kínálat bővítéséhez.

- IT: Kik jelentkezhetnek a versenyre?

- TZS: A verseny kifejezetten fejlesztőknek szól, de bárki jelentkezhet, aki regisztrált a Huawei erre a célra indított honlapján.

- IT: Mind az 5 kategóriában ugyanazon szempontok alapján értékelik a versenyzőket?

- TZS: A szakértőkből álló zsűri minden nevezést funkcionalitás, innováció, kereskedelmi érték és praktikusság alapján pontoz majd.

- IT: A nyertes applikáció, csak a Huawei saját rendszerében lesz elérhető?

- TZS: Az AppGallery mellett a verseny weboldaláról is letölthetők lesznek a legjobb alkalmazások.

- IT: Csak a nyertes applikációnak adatik meg az AppGalery-be jutás lehetősége?

- TZS: Nem, ennél több applikációt díjazunk. Az AppsUp verseny során 5 régióban – Kína, Ázsia-Csendes-Óceán, Latin-Amerika, Európa, Közel-Kelet és Afrika – mérhetik össze tudásukat a jelentkezők. Minden régióból a legjobb 20 alkalmazás lesz letölthető szeptember 21-től a verseny weboldaláról, illetve a HUAWEI AppGalleryből

- IT: Meddig tart a verseny?

- TZS: A fejlesztők augusztus 30-án 10 óráig tölthetik fel appjaikat, a kijelölt weboldalra. Régiónként a legjobb 20 alkalmazást szeptember 21-én választják ki, ezek után indulhat a közönségszavazás, ami október 4-ig tart.

- IT: Hogyan működik a szavazás?

- TZS: A közönségszavazás végeredményét az egyes appok letöltésének száma és a honlapon leadott szavazatok összessége adja.

A versenyre nevezni a HUAWEI hivatalos honlapján lehet: https://developer.huawei.com/consumer/en/activity/digixActivity/digixdetail/101592474457998399

A céghivatalos oldala is megírta, hogy: „Több mint 90 millióan használják már Kínán kívül a Huawei alkalmazás-áruházát, a HUAWEI AppGallery-t. Az európai felhasználók száma kilenc hónap alatt ötszörösére, míg a magyaroké a háromszorosára nőtt.”

Bátran mondhatjuk, hogy ez egy óriási előrelépés, már nem csak a cégnél dolgozó fejlesztőkkel próbálják kialakítani az új rendszert, hanem a jövendőbeli vagy jelenlegi felhasználókat is bevonják. Hiszen, ki tudná jobban, milyen fejlesztés vagy applikáció kell egy telefonra, ha nem a használó?

Bartal Alexandra