Beszámoló a Born to Be Mobile konferencia első napjáról

2011. április 14. csütörtök, 02:44 • infoter.eu
A személyi számítógépek dominanciája folyamatosan csökken, funkcióik többsége különféle mobil eszközökön is elérhetővé vált. A vállalati szintű felhasználás elterjedéséhez azonban még számos feltételnek kell teljesülni – derült ki az IVSZ és az itBusiness közös, Business & Technology - Born to Be Mobile konferenciájának első napján Siófokon.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A gazdaság katalizátora

Az elmúlt évek során az infokommunikációs szektor folyamatos, dinamikus növekedést produkált, nem voltak más iparágakhoz hasonló visszaesések – mutatott rá Beck György, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. A mobil szélessáv használók száma világszerte hamarosan eléri az 1 milliárdot, és még messze a vége: a fejlett országokban 50 százalék körüli a mobil penetráció, míg a fejlődő országokban mindössze 5 százalékos. A bővülést segíti az árak folyamatos csökkenése is, ami szintén megkülönbözteti a szektort más iparágaktól.

Magyarországon is az IKT volt az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág az elmúlt időszakban. 20 év alatt a 100 lakosra jutó beszéd célú hozzáférések 10-ről 150-re nőttek. Az utóbbi 5 évben hozzávetőleg 130-150 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre a távközlési szolgáltatók. Emellett jelentős gyártás és fejlesztés is történik hazánkban, a Huawei például a teljes régiós gyártási kapacitását Magyarországra kívánja helyezni.

Beck György szerint az IKT nagyban hozzájárul a gazdaság erősödéséhez, mivel teljesen fehéren működik, 2009-ben például közel 200 milliárd forint adóbefizetés történt.

A mobil üzlet hajtóereje

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója optimistán tekint a jövőbe. Várakozása szerint a 3G és 4G képes notebookok, okostelefonok és tábla PC-k bővülő penetrációja és csökkenő eszközárak tovább serkentik a mobil szélessáv értékesítést, amelyben már most is robbanásszerű növekedés tapasztalható. Az internethasználat során is erősödik az igény a mobilitásra, miközben a felhasználói szokások változása is mind nagyobb sávszélesség igénnyel jár. Ebben meghatározó szerepe van az online videótartalmak népszérűsödésének.

A kormányzat feladata

Vasváriné Menyhárt Éva, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az állam szerepéről beszélt. A kormányzat feladata a problémák beazonosítása, ezután a megfelelő stratégiai célok meghatározása, és az eszközök biztosítása ezek megvalósításához – mondta.

A célok között említette az elektronikus közigazgatás fejlesztését, a digitális írástudatlanság csökkentését, valamint az infrastruktúra bővítését. Az elektronikus közigazgatás kapcsán hangsúlyozta, hogy immár mintegy 1 millió ember használja az egyablakos ügyintézést. Ennek ellenére még mindig 4 millió körüli hazánkban a digitális írástudatlanok száma. Sokuk elmaradt térségeken él, ahol még nem férhető hozzá a szélessáv. A feladat tehát ellátni ezeket a településeket, továbbá az oktatási és közintézményeket jó minőségű, de egyben kedvező árú hozzáféréssel. Mindemellett képzéseket és motivációs programokat kell indítani, valamint közösségi tereket létesíteni.

Luxuscikk és veszélyforrás

A BellResearch nemrégiben felmérést végzett a mobil eszközök használatáról száznál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok informatikai vezetőinek bevonásával – számolt be Sugár Mihály vezető tanácsadó. A megkérdezett cégek többségénél az okostelefonok ma még személyes tulajdonban vannak, luxuscikknek tekintik, nem részei a vállalati rendszernek, és nem is igazán szorgalmazzák a bevezetésüket. Több helyen veszélyforrásnak gondolják. Ezt alátámasztja, hogy a vonatkozó előírások – a kutatásban résztvevő cégek 78 százalékánál nincs ilyen – jellemzően a biztonsági szempontokat helyezik előtérbe, a vállalati alkalmazások használatát nem ösztönzik.

A szakember ennek ellenére úgy gondolja, hogy előbb-utóbb megtörténik a mobil paradigmaváltás, és ezt a felhasználói szokások változása fogja kikényszeríteni.

Tóth Attila Zoltán, a MOL csoport informatikai vezetője az üzleti oldal képviselőjeként, a potenciális vevő szemével mondta el a véleményét a mobil megoldások lehetséges felhasználásáról.

Öt peremfeltételt említett, amelyeknek meg kell felelni, hogy ipari körülmények között is alkalmazható legyen a technológia. Elsőként a lefedettséget említette. Terepen is biztosítottnak kell lenni a folyamatos hálózatelérésnek megfelelő sávszélességgel. Emellett magas biztonságú adatkapcsolatra van szükség. Továbbá mobil IT stratégiát kell kidolgozni a vállalatoknál, mert a mobil eszközök csak így válhatnak hatékony munkaeszközzé. Feltétel még a megfelelő alkalmazások rendelkezésre állása. A vállalati rendszereknek is támogatni kell a mobil megoldásokat. E téren még hiányosságokat tapasztal a szakember. Végül az adatbiztonságot kell megteremteni. Ide tartozik a lopás elleni védelem, valamint az adatvesztés megelőzése.

Tóth Attila Zoltán üzenete a szállítóknak: Csak minden szempontból kiforrott technológiákkal lehet hozzájárulni az üzleti sikerekhez.

Árokszállási Gábor

További információk a konferenciáról