Bizalmas információkat közölhetnek a mobil alkalmazások - Artikel 29 állásfoglalás

2011. május 25. szerda, 02:00 • European Comission
A személyes adat kategóriájába tartozik a tartózkodási hely, ezért védeni kell azt - többek között ez szerepel az európai uniós tagországok adatvédelmi biztosait tömörítő Artikel 29 nevű csoport GPS koordináták és más úgynevezett geolokációs információk gyűjtésével és tárolásával kapcsolatos állásfoglalásban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Technikailag folyamatosan nyomon követhető az okostelefon felhasználók tartózkodási helye. A geolokációs adatok által bizalmas információk szerezhetők szokásaikról. Az Artikel 29 csoport jogászai azt javasolják, hogy a helymeghatározásra alkalmas mobil alkalmazások előzetesen tájékoztassák, illetve kérjék a felhasználók jóváhagyását a GPS adatok gyűjtéséhez. Emellett szorgalmazzák a tartózkodási hely meghatározhatóságának felhasználók általi szabályozhatóságát, valamint az összegyűjtött adatok tetszőleges törölhetőségét. Alkalmazottak és gyermekek esetén különös hangsúlyt fektetnének erre.

Továbbá szeretnék elérni, hogy a felhasználók bármikor megtekinthessék a szolgáltatások által róluk összegyűjtött információkat, a felhasználásukkal készített profiljukat, és azt bármikor módosíthassák, illetve törölhessék. Mindemellett szabályoznák az adatok tárolásának idejét, valamint elvárnák azok megfelelő szintű védelmét is.

Forrás: European Comission