Biztonságba kerülnek adataink

2010. december 14. kedd, 02:57 • http://www.nyitraizsolt.hu/
A jövőben kizárólag az állam tarthatja nyilván a kiemelt jelentőséggel bíró közérdekű és személyes adatokat, ennek akadályozása pedig akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz. A döntéssel az állam a biztonság megteremtése mellett milliárdokat spórol. Hétfőn a képviselők 313 igen és 52 nem szavazattal fogadták el a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit, míg a további paragrafusokat 316 igen és 50 nem szavazat mellett léptették hatályba.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az elfogadott javaslat szerint a nemzeti adatvagyon fogalma azon adatfajtákra terjed ki, amelyek hozzáférhetőségének védelméhez kiemelt közérdek fűződik, vagy azt az "adatalanyok" alapjogainak védelme indokolja.

Az új törvény biztosítja, hogy a jövőben az állampolgárok és a vállalkozások adatait a jövőben csak az állam, vagy az állam száz százalékos tulajdonában álló társaság kezelheti csak. Vagyis megszűnik az a tűrhetetlen állapot, hogy privát cégek állami nyilvántartásokat kezelnek, mint például az megtörtént az egészségügyi, a bűnügyi, és a lakcímadatok nyilvántartása esetében.

Dr. Nyitrai Zsolt, az NFM infokommunikációs államtitkára elmondta: "pontot tettünk a biznisz-adatkezelés végére, és külön örülök annak, hogy a kormánytöbbség kétharmados többségénél jóval nagyobb támogatottságot élvezett ez a törvény. Ez azt mutatja, egy igazi, pártokon túlnyúló nemzeti ügyet sikerült megoldanunk, törvényileg garantáljuk az adatkezelés biztonságát, nem mellesleg milliárdokat spóroltunk meg az adófizetőknek".